Brez sprenevedanja: župana tikam. Brez slepomišenja: poznava se dolgo. Brez dvoma: pravi trenutek za pogovor. Kraj: Kranj, mestno jedro. Način: sprehod na koronarzadalji.

Analiza Kranja v času virusa?

Ponosen sem, da sem župan v mestu kjer se kot bi mignil najde preko sto prostovoljk in prostovoljcev, ko je treba pomagati. To je bistvo: krize pridejo in gredo, humanost in ljudje z njo ostanemo. Po drugi strani seveda skušam pomagati tudi sam, ampak brez dobre uprave, sodelavcev ne bi šlo. Delamo učinkovito, sodelujemo z državo in ustanovami, smo prisotni med ljudmi. Nekatere akcije so res odmevne in dobro sprejete, pomagamo z živili in zdravili in tako naprej. Je pa to proces kjer ni konca, vedno se kaj odpre. Sam sem tu nenehno prisoten.

To so lep fraze, posebnosti in podrobnosti?

Potem pa takole: to je tudi čas, ko je manj sestankov, ki so pri meni maraton brez konca. Zdaj ni čas za velike množice ljudi. Se pa stvari dogajajo, zaključujemo pomembno pridobitev za Kranj, manjkajo še podrobnosti.

Reflektorji v Športnem centru stojijo in poklical me je star športni delavec iz Ljubljane, prava zgodovina slovenskega hokeja Janko Popovič, in rekel, da ne more verjeti, da smo to naredili. Da so pol stoletja o tem samo govorili....In tule pokaže na objekt - naj bi bil nov dnevni center za upokojence, za okoli 50 ljudi. Ne morem verjeti, kaj vse je Kranj v teh letih in desetletjih razprodal, izgubil.

Politična slika z virusom?

Nisem zaletav, nočem biti prepirljiv. Dogaja se očitno veliko, a zdaj res ni čas za politikantstvo. Morda to sam ležje rečem, ker dejansko nisem nikoli bil politik v pravem smislu te besede.

Lepo se sliši, ampak te vabijo v Ljubljano za šefa "partije" - SD?

Lagal bi, če bi zanikal. A dlej od tega bi bila laž tudi vsaka druga trditev. Nikdar se nisem sam nikomur ponujal, zame je Kranj zdaj v središču. Delam po ves dan, da bi to ljudje videli,da bi nastale posledice.

Posledica je gradnja nove hiše?

Pridobivam dovoljenje za odpiranje gradbišča. In že vem, da hiša ne bo zidana. Vsakega izvajalca vprašam, če je kaj delal za občino - vem, da sem pod povečevalnim steklom....

Primskovo torej, ne Šiška ali ....Ljubljana?

Ko gremo z družino na sprehod ob Kokri, sem zadovoljen, lepo mi je in njim tudi. To je bistvo. Včasih se pri osebnih, družinskih zadevah kaj zatakne in zamakne. Svoje obljube držim. Zdaj sem prepričan, da je moj novi dom tudi dom do konca življenja. Ampak: zarečenega kruha....

Tudi na Trmi pišemo o zgodbah kot je Komunala in še kaj...

Odkrito: Komunalo smo uredili, da lahko dela. In to s soglasjem zaposlenih in direktorja in občin lastnic. Seveda pa bo dela veliko, potem bomo merili učinke. Ne bežim od odgovornosti, zato sem tudi reševal vso to kolobocijo.

Lažje bi bilo, če bi vsi dvignili roke - močne koalicije nimaš?

Morda tudi zato, ker političnih iger in igric nisem bil vajen, a sem jih že dojel, sprejel. Trdim, da je v Kranju mogoča in možna koalicija za dobre projekte in napredek. Proračuna smo sprejeli, imamo precej dobrih rešitev za Žagarjevo šolo, dom upokojencev, park pri avtobusni postaji in tako naprej. Kdor se bo pri tem prepoznal, je dobrodošel.

Spletna svoboda pprinaša tudi hude obtožbe in očitke na meji kriminala...

Znal sem in znam in bom znal zaščititi dobro ime. Eno je pravica vsakogar, da hvali in kritizira župana in sleherno oblast, drugo je obtožba, ki je žaljiva, neresnična, potvorjena - pa kdorkoli jo izreče ali pa samo širi naokoli.

Napake pa dela vsak župan.....tudi ti jih boš in jih že?

Tu pa iluzij nimam. In bom mirno sprejel, če me bo zanje kritiziral kdorkoli kadarkoli, tudi Trma.

Mediji in pojavljanje v javnosti je za ene župana prvo in prvo?

Bil sem izpostavljen, ko sem vodil zavarovalnico Triglav, izpostavljen sem zdaj. Morda lahko namignem ravno o tem podatek, da smo prav pri medijih prihranili res spoštljivo vsoto v zadnjem času in bomo o tem obvestili tudi davkoplačevalce.

Kaj te razveseli?

Če takole kot zdajle, srečam v mestu ljudi in se med seboj pozdravimo, pogovorimo. Veseli me, če dobimo novega prvoligaša v košarki v Kranj. In v tem času me veseli, če sem sam in moj najbližji zdravi in če so zdravi vsi v občini, ki jo želim čim dlje voditi. In za to, da bomo zdravi in da bomo napredovali, bom naredil vse, kar znam in zmorem!

Spodaj prilagamo fotografijo uprave NK Triglav Kranj v kateri sta bila današnji vprašani in spraševalec. Vaterpolist in hokejist Matjaž Rakovec je takrat kot poslovnež pomagal kranjskemu športu in v upravi je bil tudi Igor Velov in bila je Alenka Bratušek ....kako čas leti, kajne?