Gorenjska, športa žalost. Gorenjska, športna provinca. Veste od kje izhajata Matej Gaber in Jure Dolenec, ki sta stebra slovenske rokometne reprezentance in se borita za kolajno? Iz Škofje Loke. Od koder so ju odpeljali "preden rečeš keks" na štajerski konec, ker smo rokomet v Škofji Loki skušali uničiti tako kot hokej na Jesenicah, košarko (in še kaj) v Kranju...

V Mariboru se trkajo po prsih zelo radi. Ni kaj: denar je sveta vladar, trgovci so pa kralji športa. Ampak: Mejač in Mertelj sta zrasla v Kranju, v Triglavu. Tako kot prej Iličić in Anđelković, ki so ju že prodali. Kot bodo Velenjčani zdaj Dolenca v Francijo. Drugi pač znajo, mi pa delamo. Moderno športno suženjstvo v mali Sloveniji. Če bi v Škofji Loki ne padli krizo, če ne bi tuje podjetje "pozabilo" na sponzorstvo, ki ga je prej omogočalo domače podjetje, bi bilo morda drugače. Jesenice so dale Sloveniji stotine asov, eden je KopiStar, a to nič več ne pomeni. Propad. Milič in Fučka in mnogi drugi so polnišli koše po svetu, doma so v Kranju kjer si želijo zmage v drugi ligi nad - Šenčurjem. Ki je, mimogrede, bogatejši in pobira košarkarje Triglavu!?

Vse to je že znano, izvirni greh pa je morda v tem, da bi ob kupnini za gumarstvo, števce, izolacijske materiale in še kaj morali reči: prihajate na Gorenjsko, v Slovenijo, nekaj boste dali. Koliko dajejo tujci? No, ja: ne veliko. Koliko pa so dajali domači? Tragično: še manj. Tako v Loki niso mogli ohraniti rokometa, na Jesenicah hokeja, v Kranju... Kaj bi se zgodilo če bi desetina ali vsaj dvajsetina izgubljenih milijonov pristala namesto kdovekje v športu, kulturi? Merkur, Sava in tako dalje, da o odpisanih terjatvah ali slabitvah kot se temu reče v bankah, ne pišemo.

Gorenjska je športna delavnica, na športni tržnici smo revčki. Smejejo se drugi in pobirajo smetano: najboljše igralce, športnike in z njimi zaslužke. Se morda spomnite, kako so nam vzeli blejski odbojkarski klub? Ne tujci, domači so nam ga speljali pred nosom v Ljubljano. Je kdo na Gorenjskem vsaj vprašal, zakaj, kako, čemu? Ne, ker so molče propadli klubi, športi, ideje.

Milijoni Merkurja, Save so izpuhteli. Ko so jih športniki prosili za pomoč, so rekli: "Nimamo!". Noro, kajne?