Načelnost v novinarstvu, medijih? Danes berem pismo odgovornih urednikov in trdim, da se eden v tem odporu proti "janšizaciji" ne bi smel podpisati. Zakaj?

*SPODAJ PODPISANI JE BIL PO TELEFONU POZVAN, DA PO PROTKOLARNEM DOGODKU V KRANJU GRE "NA KAVICO" S SVOJIM UREDNIŠKIM ŠEFOM

*DOBILA SVA SE LETA 2016 V ZNANI KRANJSKI PICERIJI. ON JE JEDEL PICO, JAZ SEM SAMO NEKAJ SPIL, NIČ PO GORENJSKO SEM PLAČAL VES ZAPITEK.

*MOJA "GLAVNA JED" JE BILO MOJE PISANJE O KRANJSKI OBČINI, ŽUPANU. SLEDNJI JE - TAKO MOJ ŠEF MED GRIZLJANJEM PICE - O MENI POVEDAL, DA SEM PODKUPLJIV IPD. IN DA ZATO TAKO PIŠEM O NJEM. BIL SEM ŠOKIRAN, KER MOJ ŠEF (GIMNAZIJSKI MATURANT, MIMOGREDE) NI PROTESTIRAL ALI SAMO PROTESTNO ODŠEL

*POSLADEK JE BILO NAVODILO, DA NAJ BOLJ IŠČEM "POZITIVNE STVARI" IN DA NAJ NAREDIM INTERVJU Z ŽUPANOM. ČE SLEDNJI NE BI HOTEL POGOVORA, NAJ SE KAR NANJ OBRNEM ZA POSREDOVANJE

Morda je takrat v meni dozorel sklep, da odidem iz hiše kjer sem delal skoraj 40 let. Morda sem takrat prvič zasovražil sam sebe, ko nisem jaz odšel od mize kjer mi je (javno) vedno za neodvisnost novinarstva vneti urednik povedal povsem jasno: ne več (toliko...) kritike, bolj pozitivno, župan te je označil za podkupljivega ipd.

Kot ilustracija, kako je "nekdo" v Ljubljani "urejal" zadeve z dopisnikom iz Kranja, dva primera:

*ko sem pisal o telovadnici v Stražišču, mi je za enega od člankov podjetnik rekel, da ne bo objavljen naslednji dan....nasmehnil sem se in naslednji dan zgrozil....imel je prav! In ja, mogoča razlaga je pri roki: napisan je bil slabo in podjetnik v Kranju je vedel, da ga v časopisu ne bo....

*ko sem o poslih podjetja, ki sodeluje v diplomski nalogi bivšega župana, vprašal MO Kranj (pisno vprašanje), me je poklical tisti, ki danes podpisuje peticije proti pritiskom in mi rekel, da "Dnevnik o tem ne bo pisal" - in ni. MO Kranj ni nikdar dala odgovora, jaz sem se pohlevno umaknil. Pol krivde za to svinjarijo je moje.

TOLE PIŠEM KOT SPOMINE NA TO, KAKO JE NAME PRITISKAL NEKDO, KI NI ZMOGEL NAREDITI ŠOLE, KI JE DEJANSKO BREZ IZOBRAZBE, KI SE JE NA STOLČEK VRAČAL IN ODHAJAL, KI UREJA MEDIJ, KI MU JE NAKLADA PADLA "DO DNA". LAGAL BI, ČE BI NAPISAL, DA SEM DO NJEGA NEPRISTRANSKI - NASPROTNO! PRISTRANSKI SEM ZARADI TEGA, KER SEM SI UPAL TAKRAT VEČKRAT KOT NOVINAR OPOREKATI PROJEKTOM IPD, KI DOKAZANO NISO MOJEGA ČASOPISA DVIGNILI NAD KONKURENCO. KER SEM SE ZNAL POTEGNITI ZA DRUGE, ČE SEM OCENIL, DA JE TAKO PRAV. NISEM NOBEN IDEALIST, ŠE MANJ BREZ GREHOV, A EDEN OD PODPISANIH SE NA PISMO (POVSEM LEGITIMNA REAKCIJA NESPORNO) NE BI SMEL PODPISATI, KER JE ŠE BOLJ ZAVRŽNO, DA PRITISKAŠ V SOZVOČJU Z OBLASTJO NA LASTNEGA NOVINARJA.

KO SEM ODŠEL, GA NISEM NITI POKLICAL, NITI MU STISNIL ROKE. S KOM SEM DELAL, NISEM SAM IZBIRAL - KOMU DAM PA ROKO PA JE MOJA IZBIRA.