Kranj je v preteklosti kot delavsko mesto in okolje postajal vse bolj naklonjen desni politični opciji. Župani kot je bil Mohor Bogataj pa tudi Boštjan Trilar so bili predvsem pragmatični plenilci občinske blagajne. Za koga? Za Kranj že ne - kljub mnogim naložbam. Kot opazovalec dogajanja po osamosvojitvi do danes lahko mirno zapišem, da je Matjaž Rakovec z naskokom najboljši župan. In pristavim: to je ocena danes, pred Miklavžem 2022. Kaj bo jutri, ne vem in nočem napovedovati.

Šele Ivo Bajec (soimenjak in še kaj pokojnega novinarja, ki je nadvse ljubil šah...) je žal le dokaz, kako se da politično okolje napolniti z negativnostjo, ki jo premore Janez Janša in jo je dolga leta presajal v našo domovino. Graditi Slovenijo na zlovoljnem revanšizmu in s "komunajzarji" zmerjati današnje levičarje, je letos kaznovano kot še nikoli. Ker levičarji so danes predvsem usmerjeni k lastni politični in še kakšni koristi. In zlovoljni Janez je pokuril osamosvojiteljstvo kot sredstvo za ločevanje in ne združevanje. Vnaprej izgubljen boj z mediji pa je samo slaba politična ocena: z Kdo vam laže dokazovati karkoli, je vnaprej na poraz obsojen poskus. Pa se ponovno strinjam z Janšo: leva trdnjava je (bil) RTV, a poskusiti pokoriti ga z desne, slovenski narod ni kupil, je pa kaznoval. In Branko Grims s ponesrečenimi primerjavami z nacistično Nemčijo zadevo samo zapečatil.

Kranj je imel nastavke za desnico na oblasti. Pa se je pojavil "doktorski študent" in "anticepilni demagog" in malo zmešal karte, ker je žal najlajžje okužiti nevedne. Politično karto je v Kranju zaigral zaradi svoje elementarne nesposobnosti in nevednosti, ne zaradi končnice priimka. Ko je imel trohico oblasti je v kranjsko kanalizacijo spustil komunalo in še kaj. In Janševi tega niso izkoristili čeprav je najbolj dosleden politik Branko Grims, ljubkovalno imenovan DomoBranko...To seveda vžge pri zagrizenih, preslikava s Slovenijo pa je poučna - tudi tam odstotek volivcev ne narašča, ker so ločnice Janševega karakterja zelo jasne.

In se je Grimsu zgodil Bajec, Janši pa Logar. Ne poznam notranjih razmerij, jih pa slutim. Bajec bi sicer težko zmagal, z Grimsovo prtljago pa je bil obsojen na neuspeh. Če se kranjski poslanec ne bi niti prikazal, bi bilo bolje. Kot se ni več prikazala Saša Kristan katere sodelavci so me nekoč hoteli pretepsti pred volitvami in katere sin me je zmerjal z "udbo", karkoli že to pomeni!? Miselni, ideološki vzorec, ki ga nikdar nisem sprejel za kranjskega, je pokopal Iva Bajca kot morebitnega župana. Tanja Fajon je prišla v Kranj pametno samo čestitat. Kajti Rakovec zbira zmage in je vse bližje Ljubljani. Bo po štirih letih novega mandata tisti, ki bo lahko izzval Goloba? Ki je v Kranj prihajal delit nasmeške, njegovi poslanki pa sta vodili svojo politiko kjer niti pravoslavni pop ni manjkal....Kakšno podcenjevanje tretje največje občine s strani največje naše stranke! Prej bi zadeli s srečko kot s kandidatom Srečkom. Če ne marajo Rakovca, ni problema: zdaj bo priložnost za to ali pa za pokoro. Še do včeraj bi bili lahko pomemben dejavnik, zdaj se celo SDS zdi bolj verodostojen partner.

Vse tole pisanje lahko jemljete kot nakladanje. A državni in mestni proračun sta za Kranj na voljo. In iz tega pridejo tiste pridobitve, ki pa se poznajo vsakomur od nas. Zato so politične napake plačljive v evrih in še čem. Da ne bo nesporazuma: POLITIČEN PARK SLOVENSKE HIMNE JE TAK PRIMER, VSAJ ZAME. IN ZANJ NI KRIV NIHČE DRUG KOT ŽUPAN. IN RAČUNICA IN MATEMATIKA IN TRGOVINA, KAJPAK.

Spotikati župana zato, ker država ne zna urediti, kaznovati ipd. peripetij s priseljenci, se je izkazalo za slabotno orožje. S tem se strinjam, ker lahko vsak dan v svoji soseski vidim pridne ljudi, ki niso kristjani, a so odprti, predvsem pa pridni ljudje. Ja, tudi Albanci so med njimi, toliko bolje. Kdor je skušal v Kranju narediti razdor in pobrati politično zmago, je padel na izpitu....

Za konec: v SDS so "odrezali" mladega (relativno) svetnika. V SD so novačili upokojence v mestni svet. V NSi je znano, kdo obvladuje stranko. Golobovi so hitro pobrali vse slabo take politike. Kje so torej mladi? TO JE PRVI IN GLAVNI PROBLEM POLITIČNEGA KRANJA!

Miran Šubic, ki sem volil Matjaža Rakovca in spoštujem Iva Bajca. Če mi bo žal, sem si sam kriv in nihče drug.