Ne ponavljamo se, samo ponujamo junijsko zgodbico, ki je pač samo naša. Lučka Kajfež Bogataj je bila v znanstveni ekipi, ki je dobila Nobelovo nagrado. Živi tukaj, med nami, in rada brani okolje in Zemljo nasploh. Premalo ali nič? ZDAJ, KO SO ZNANI KANDIDATKE IN KANDIDATI ZA PREDSEDNICO/PREDSEDNIKA DRŽAVE, SMO LAHKO MIRNI IN SPIMO DALJE ZIMSKI SPANEC:

1.

Smo politična provinca kjer Kranj ne šteje dobesedno nič. Tragika je, da nas poznajo po "komunajzarju" Branku Grimsu. Pa ne zato, ker ne bi znal poskrbeti za odmev svoje politike, gre za vse kaj drugega. Za zatohlost, ki jo tako radi jemljemo za primer stanja v Kranju. On jo pooseblja. Realno: vse za njegovo politično preživetje je do zdaj uspešno naredil. In po njegovi in Ruparjevi in tudi Grosovi in še koga politični poti nas jemljejo kot "posebnost", kot "odklone od normale" in še kaj....Ko smo malo pokukali iz vsega tega, je Alenka Bratušek hitro pokazala in dokazala, kakšna je. Častihlepnost do bolečine te lahko odpelje daleč, ne povsod....Danes je odvisna od drobtinic z mize Svobode - za preživetje pa bo! Politično je vse razpadlo kjer je bila od Zares do SAB in še česa. Njej je pa fino?

2.

Kranj rad sliši na "gorenjska prestolnica" kar v stvarnosti ni res: tega nam - na primer - na Jesenicah ali v Radovljici in še kje ne bi priznali nikoli. Niti simbolno, niti stvarno. In tako Kranj ne premore kandidata ali kandidatke za predsednika države. Zato je gospod Kordiš tisti, ki naj bi iz bližnje okolice reševal čast Gorenjske, Kranju je pač ne more? Še enkrat več bomo za Slovenijo "posebnost", ker se zgleduje po Titu, nosi majico Che Guevare...?!

3.

Če odmislimo v zapečku čakajočo Bratuškovo, Kranj seveda nima niti ministra, kako bi imel predsednika države? Golobova zmaga je bila za nas samo spoznanje, kako so h koritu pritekli s Primorske in še od kje. Mi smo na obrobju, dobesedno in sploh. Zanimiva simbolika: ko so Bohorič in ostali zapravili Savo in so jo "odselili" v Ljubljano, so jo prevzeli drugi in ta krog danes upravlja Slovenijo v gospodarskem smislu. Jasno, da to z nami nima povezave - a je lep dokaz, kako je Kranj zapravil sloves in status, ki ga je imel nekoč (kot industrijski zgled bivše države naj sploh ne bo omenjen....)

4.

Ko sem zapisal, da bi bila gospa Lučka lahko predsednica države, sem to resno mislil. Samo ne Slovenije. In ne danes. Ker (samo za bizaren primer) še edina stranka s sedežem v Kranju, ki ima kandidatko - jo najde drugod. Logično in razumljivo: to okolje zmore marsikaj, le nečesa nikoli in nikdar - stopiti skupaj.

5.

Volivke in volivci vedno izberejo najboljšega. To je demokracija pa naj te peče in boli kakorkoli. Tudi letos bo tako. In še nekaj bo ostalo res: na ves ta cirkus politicus bomo gledali s strani. Ker si zaslužimo. Ker smo pač politična provinca. Kdor ob tem odmahne z roko, se ni smejal, jezil ali ploskal, ko je predsednik države kidal gnoj. Ali slonel na ograji. Ali lezel v rit tako ali drugače Janezu Janši. Ali..., no saj ni več pomembno.

Miran Šubic, državljan, ki sem tudi Kranjčan....