Pravica dela počasi in zanesljivo: po 75 letih je vrh našega sodstva ocenil, da je bil izdajalski general bele garde Leon Rupnik krivično sojen. In zato mu bodo ponovno in pošteno sodili v demokratični Sloveniji. Razumemo, da so njegovi potomci (če to želijo) zadovoljni, mi pa seveda zopet dobivamo jasno dokazilo, da naša pravica je Pravica in ne morda prasica...

Leon Rupnik je z nemško+italijansko vojsko med drugo svetovno vojno sodeloval. Ne samo sodeloval, bil na čelu vojaškega dela narodnega izdajstva. Pika. Ko so zmagali tisti z nasprotne strani, so mu tako tudi sodili: hitro, na procesu kjer ni imel nobene možnosti in kjer se je vnaprej vedelo, da bo na koncu kazen samo ena. Ustrelili so ga partizani oziroma zmagovalci, ki so mu tudi presodili.

Ampak: vsak človek si zasluži pošteno sojenje. Bi mi bilo prav, če bi tako presodili mojemu očetu ali bratu ali...? Ne, trpel bi. Tako so trpeli tudi generalovi potomci, domnevam. Zdaj so dosegli sodno zmago, da bodo generalu sodili ponovno. V odsotnosti, grobo rečeno. Privoščim jim to, ker zanje je Leon Rupnik nekaj drugega kot zame.

Take odločitve so pravno gledano pravilne in logične: kdor je leta 1945 pomladi pričakoval, da bodo najbolj osovraženim (z očmi zmagovalcev) sodili leta in leta, da bodo na vrsti pravne in druge zvijače, da bodo tehtali olajševalne okoliščine, ni doživel vojne. In ne narodne izdaje. In ne njenih posledic - krvavvih in grdih in sodobnega razumevanja zgodovine nevrednih. Kajti Rupniku so vsaj sodili /s procesnimi napakami ipd. - sodba ni bila dobro obrazložena ipd./, mnoge so partizani preprosto pobili brez sodbe.

Vse te resnice in vse te posledice in vsa ta čustva in vse te strasti ne skrijejo nečesa bistvenega: nekdo je v Slovenijo (=Jugoslavijo) prihrumel z orožjem. Na tuje ozemlje. In tam naletel na prijatelje in zaveznike kot Rupnik in na tiste druge. Žal ali na veselje (to je po desetletjih za mnoge postalo relativno) s(m)o tisti drugi zmagali. Zato smo Slovenci še v Sloveniji in govorimo slovensko in ne nemško ipd. Zato je general Rupnik moral pred strelski vod. Zato ves svet ve, kdo je bil na pravi strani, celo Nemci. Le pri nas tega mnogi ne vedo! Je torej zmagal narodni izdajalec Rupnik? Leta 2020?