Sandra Gazinkovski je mestna svetnica Liste za razvoj Kranja in nova poslanka državnega zbora Gibanja Svoboda. V okraju Kranj 2 je premočno zmagala, od nedelje pa se je zanjo marsikaj spremenilo. Najmanj doma, ker dva fanta 9 in 6 let ter deklica pri 8 letih potrebujejo mamo kot vedno...

JAVNOST NE VE, DA JE VAŠ SOPROG MITKO POP MAKEDONSKE PRAVOSLAVNE CERKVE?

"Res je, jaz sem rojena v Sloveniji kamor so prišli moji starši, Mitko pa je v Slovenijo prišel potem, ko je iskra med nama preskočila ob mojem obisku Makedonije...Zdaj je pravoslavni duhovnik, ki je moral makedonsko cerkev dejansko postaviti na noge. Oba sva garala, on je polagal ploščice, prijel za vsako delo in obenem zadostil strogim pogojem cerkve, ki - na primer - s srbsko nima nobene povezave."

VI STE ZAVAROVALNA ZASTOPNICA, KONČALI GIMNAZIJO...ŠTUDIJ VAS NI MIKAL?

"Ravno nasprotno. Želim končati varstvoslovje, še dva letnika. Ampak v nekem trenutku sem dala prednost družini, reševanju osnovnih pogojev. Zdaj živimo v hiši v Čirčah, otroke usmerjam v šport, moževa "fara" pa je lep del Slovenije kar pomeni duhovniško delo noč in dan, klici v stiski so pač pogosti..."

KAKO STE NAŠLI GOLOBOVO STRANKO?

"Prej je ona mene, a oklevala nisem. Garala sem med kampanjo, pomagali so otroci, vsa družina. Zdaj so seveda ponosni. Kriterij za moje delo v politiki v novi stranki je morda prepoznavnost mojega početja na lokalni ravni. Predsednik Golob je korekten, vsi se tikamo, imamo dober odnos - vsakomur zna napisati kako prijazno osebno sporočilo. To ne navdaja z optimizmom za naprej."

KJE SE VIDITE PRI POSLANSKEM DELU?

"Kot doma v Kranju si predstavljam svoj prispevek na socialnem področju, seveda pa bom vedno zagovarjala naše dobre kranjske projekte. Otroško varstvo mi je blizu tudi zaradi mojega delovanja v svetu Kranjskih vrtcev kjer je mojo vlogo izpostavila tudi Trma.si."

ŽENSKE STE ZMAGOVALKE V KRANJU, VI Z MAKEDONSKIMI KORENINAMI....

"V življenju sem doživela marsikaj, a nisem odnehala. Tudi sporočilo o "smrdljivih Makedoncih" sem prejela, zdaj pa je res, da me kliče tudi kdo, ki me prej ni. Veseli me zmaga v krajih kot so Bitnje, na primer. Vem, da so ljudje volili stranko sprememb, a tudi kolegica Andreja Kert in Tomaž Krišelj smo naredili veliko sami med kampanjo, ki pa je bila v tem okolju strpna, normalna."

POLITIKO STE SPOZNALI ŽE V MESTNEM SVETU?

"Z vodjem liste Igorjem Velovim vlečeva poreklo iz Makedonije in zagotovo je moja volilna baza tudi v sonarodnjakih, ki tu živijo. Zame je bilo ob izvolitvi v svet vse novo, še danes pa ne morem verjeti, da me - na primer - zdaj poslanski kolega SDS Branko Grims niti pozdravil ni nikoli v svoji vzvišeni drži. Sama sem s problemi v Kranjskih vrtcih skušala seznaniti vse, mislim, da se bodo stvari premaknile na bolje. Do volitev jeseni bom ostala svetnica liste, ker to ni v navzkrižju s stranko kjer sem postala poslanka. Seveda pa je logično, da bo Gibanje Svoboda v Kranju sodelovalo na lokalnih volitvah.

NA SPLETNI STRANI LISTE ZA RAZVOJ KRANJA NISMO NAŠLI NITI ČESTITKE...

"Nisem preverjala, smo pa tudi vsi mi ustvarili še kako drugo, človeško povezavo. Vsak odziv sprejemam, poslanka želi biti pač za vse, ne samo za neko skupino, stranko in tako naprej. Glede tega sem idealistka in po drugi strani nisem bila tiho in ne bom. Zdaj vstopam v drugo dimenzijo, a z istim značajem, vrednotami.

PA ŠE PLAČA BO VIŠJA...

"Prav bo prišla. Dolgo časa smo kljub pomoči mojih staršev dokaj težko živeli. Strošek za vrtec je bil..kar grozljiv, na primer. Potem smo si našli družinsko gnezdo, obnovili hišo in zdaj je lažje. Po pravici povedano, ne vem, kakšna bo plača ampak si jo bom zaslužila."

KAKŠEN JE VOZNI RED VAŠE KARIERE?

"Kot osmošolska sem spoznala zdaj poslansko kolegico Levice Ano Černe (prej Štromajer) v otroškem parlamentu in morda sem takrat začutila, da me to zanima, da bi zmogla kaj narediti. Za bližnjo prihodnost velja pač procedura nastopa poslanske funkcije. Veseli me odličen odnos z drugo kranjsko poslanko Andrejo Kert, še vedno pa si bom prizadevala, da nam bo v Kranju lepo živeti. Hvaležna sem vsem, ki so oddali glas zame oziroma prišli na volitve. To je bilo močno, vseslovensko in jasno sporočilo. Zavedam se bremena in odgovornosti, sodba pride čez štiri leta. Tako je prav, to je demokracija."

SANDRA GAZINKOVSKI JE NESPORNO NAJVEČJE PRESENEČENJE VOLITEV V KRANJU. TRMA.SI JE MEDIJ, KI JE NJEN PRISTOP PREPOZNAL, KO JE NEPRAVILNOSTIM ZNALA REČI "NE", KO SO DRUGI TIŠČALI GLAVE V PESEK. ŽELIMO JI USPEŠNO DELO IN ZLASTI ENERGIJE ZA SPREMEMBE NA BOLJE.