Najprej opravičilo: tole ni novinarski zapis, je osebno razmišljanje. Je poskus, da začnemo vsi razmišljati. Aluzija na film, ki je šokiral svet ob nastanku, je očitna. Bogati, ki se prenažirajo (eden do smrti) v filmu umetnika te umetnosti in filmski večeri v Kranju, ki molče odpadejo....boljše primerjave ni!

Prizori iz filma in film sam (vrtijo ga precej tudi dandanes) niso nič drugega kot odslikava družbe in ljudi, ki se bodo prej ali slej prenažrli vsega. Oprostite: sam sodim med tiste, ki izredno cenimo dobro hrano, tudi dobro kuhinjo. A z eno razliko: v skoraj vseh primerih si to plačam(o) sami, ne plača nam tega občinska blagajna in nimamo zaslug za požrtijo s tem, da poslujemo z občino!?

Trdim, da razlike ni: filmski junaki se zaprejo v vilo in pripravijo požrtijo, orgijo hrane in mesenih užitkov. Ne razpredajo o ogljičnem odtisu in se obenem pripeljejo z avti, ne čvekajo o dobrodelnosti in obenem tlačijo v golt vse mogoče dobrote. Ne, tudi o lokalnih pridelovalcih ipd. ni v filmu besedice, a nesporno je za elito v filmu in nasploh dovolj dobro le najboljše....

Perverzno je, da si v času, ko država ječi pod bremenom posledic poplav in podobnega, nekdo omisli tako "veliko požrtijo". Ki jo organizira - res sramotno - javni zavod katerega direktor pa izključi "javnost" ali vsaj tistega, ki piše "le slabo" o dogodku, ki je za oblast očitno priložnost pokušine dobrot na naš račun....Kajti vse to plačam jaz in ti in in on in ona.

Ne gre za evre, ki so izpuhteli. Konec koncev je to še najmanj. Kaj je zavržno? Da nam pod krinko tega, da dobro jedo in pijejo, prodajajo dobrodelnost v Žitovih vrečkah? Da tja "morajo" priti tisti, ki "morajo" biti videni, ker poslujejo z isto oblastjo in isto blagajno in je potem drobiž prispevka za Dolgo mizo le "davek na dobre odnose"?! Trdim, da so pri tem zlorabljeni vsi sodelujoči, ki nastopajo v Veliki požrtiji po kranjsko pol stoletja potem, ko je bilo o požrtiji elite, ki bo požrla samo sebe, vse povedano!

Sram me je, da sem pri vsem tem sam. Da kranjski intelekt spi. Da si nihče ne upa dodati kakršnekoli misli, ocene, kritike, pohvale. Da smo z dogodka elite (kvazielite) izločeni in sam tudi izobčen. Ni režiserja, ki bi farso te nove Velike požrtije ovekovečil, jaz jo upam. Zato sem na dogodku kot novinar "nezaželen" in zato je bil dogodek "razprodan" - a so uradno preko spleta prodali manj kot 20 vstopnic, prisotnih je bilo petkrat več! KDOR MISLI, DA SO SAMO MENI ZAPRLI VRATA, SE MOTI. VSEM NAM SO JIH ZAPRLI. FILM JE PRED POL STOLETJA ODŠKRNIL ZASTOR, NA VRATA KHISELSTEINA SO DALI ČRNO ZAVESO IN PRED VRATA VARNOSTNIKA. NE MENI, VSEM NAM. TO JE PODOBA DANAŠNJE OBLASTI, TO JE VELIKA POŽRTIJA 2023. MARSIKDO MI BO OČITAL ŠKODOŽELJNOST, PRETIRANO KRITIKO, FOUŠIJO, KER NISEM SMEL BITI TAM. SPREJMEM VSE. NE TRDIM, DA JE MOJ ZAPIS EDINI ZVELIČAVEN POGLED. A ZA NJIM STOJIM IN POVEM:

**"**Velika požrtija je film, ki me je prevzel in me prevzema. Je kritika mene osebno in razgali sleherno družbo do obisti. Je podoba mene osebno in mojega, našega hlastanja in prenažiranja z vsemi dobrinami, ki jih dosežemo. Zato zavračam parafrazo tega filma na Vovkovem vrtu v Kranju septembra leta 2023, ker si to današnja kvazi elita omisli in izvede na račun vseh nas in s plačilom vseh nas. Zato sem lahko še naprej sam proti sitemu, a - sem. Mnogih žalni več pa hodijo med nami (mislijo pa, da hodijo nad nami) in so le odslikava Velike požrtije iz 1973."