O Tomu Česnu vemo skoraj vse. Proslavljeni gornik, alpinist, plezalec je "duša" svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju. Obenem pa eden tistih, ki snujejo novo dvorano v Kranju in naj bi koristila mnogim športom in seveda plezanju. Sedanja je manj ustrezna, Ljubljana pa tudi najavlja plezalni center...

"Ljubljanska načrtovana dvorana ne ogroža kranjske. O tem, da bo to nacionalni plezalni center še ni odločeno. Seveda se tisti, ki imajo zdaj zasebne dvorane, malo bojijo velike konkurence...."

V Kranju imamo eno manjšo zasebno dvorano, nekaj prostorov za vadbo, prave dvorane nimamo...

"Zadeve smo se lotili drugače kot mnogi prej in prejeli celo pohvale projektantov: zbrali smo predstavnike športov, ki bi dvorano uporabljali in tako uskladili potrebe. Potem je prepozno...Zasluga gre županu Rakovcu, ki zna pomagati športu."

Ste vi vlagatelj, načrtovalec, pobudnik...

"Ne vlagatelj pa res nisem. Vsekakor pa sem med tistimi, ki vidijo v takem športnem objektu veliko pridobitev in seveda možne prireditve. Kranj lahko s tako dvorano pripravi svetovno prvenstvo v športnem plezanju, o tem ni dvoma."

Ali lahko izgubimo tekmo, ki bo v teh dneh, če nimamo prave dvorane?

"Seveda je konkurenca, a mogoče ni vse tako ostro zastavljeno kot kdaj zgleda. Kranj ima mesto v tej družini prirediteljev. Če bi odločal samo denar, bi bile lahko vse tekme na Kitajskem....Evropa je dragocena za ta šport, Kranj je dragocen prireditelj. Lahko se tekma tudi seli po Sloveniji, toda vzeli nam je ne bodo kar tako."

Kranj torej je prestolnica tega športa?

"Imamo tradicijo in imamo nadarjene športnike. Obenem pa moramo za to, da smo vsaj slovenski center tega športa kaj narediti. Res pa je: več dvoran pomeni boljši razvoj. Ni še znano, kdaj bi lahko zgradili dvorano, upam na čim hitrejši potek in seveda vabim na prireditev, ki bo te dni znova ponudila športni užitek tega lepega športa."