Mestna politika bo odločala o tem, kako je Kranj posloval lani. Odgovoren: Matjaž Rakovec, novi župan. Pogoje določil: Boštjan Trilar, prejšnji župan. Gre za tisto leto, ko nova oblast "kuri" proračunski denar, ki ga je določila prejšnja. Če se spomnimo, s čem vsem nas je hotel osrečiti sedanji mestni svetnik in prej župan Boštjan, se lahko s številkami prepričamo o - rezultatu. Na primer: Kranj naj bi se po Trilarjevo zadolžil lani za 12, dejansko se je za 3,5 milijona evrov. Česa vse ni več v načrtih? Vsekakor zloglasne avtobusne postaje, ki je dobesedno izginila iz vizije prihodnosti mesta. Prav tako smo povsem drugače sprejeli gradnjo telovadnice in učilnic pri OŠ Stane Žagar (namesto 7 milijonov bo vse skupaj stalo pol manj...).

Ne pozabimo, da plačujemo vsako leto okoli 2,5 milijona na račun zadolževanja in bi se ta številka ob načrtovanih zadolžitvah seveda krepko povečala in se tudi bo. Zakaj? Zato, ker je največji del proračuna praktično "razprodan" za vse tisto kar sodi pod tekoče delovanje občine - od vzgojnega varstva do uprave. Vse to stane toliko, da so naložbe nujne s pomočjo evropskih in državnih virov ali kreditov.

Leto 2019 je bilo torej leto streznitve. Razpolagamo z realno oceno, da bi nas megalomanija prejšnjega župana odpeljala lahko v bankrot občine. Pa ne, da bi zdaj "pljuvali" po njem - konec koncev je proračun sprejemal mestni svet in ga tudi zdaj. Je pa treba vedeti, da Kranj v obdobju "trilarizma" ni uresničil (dejansko, stvarno, vidno) niti ene večje naložbe, če polomijo s telovadnico v Stražišču pozabimo!? In prav tu je na potezi novi župan in njegova ekipa: kako v zaostrenih pogojih vendarle končno najti denar in še kaj za - poslovno cono, dom upokojencev ipd.? Po teh odločitvah in učinkih pa bomo merili uspešnost leta 2022 na lokalnih volitvah. Leto 2019 je najmanj značilno, a zelo "zgovorno" za to, kam in po čem gremo!