Zgoraj smo se spomnili, kako je šlo v nos Trilarju&Več za Kranj sodelovanje med podjetnikom&novinarjem in županom&občino. To je bil prvi večji "škandalček" na kranjski politični sceni kjer pa je župan (in zagotovo ne novinar...) obvladal položaj: na seji mestnega sveta je tandem Vehovec&Trilar dobil tako lekcijo, da sta potem bolj ali manj utihnila. Pogodba ni bila sporna, obseg sodelovanja znan, plačilo javno.... ali preprosto: bistvena razlika od časov prejšnjega župana, ki je preplačal zelenice in želel preplačati tudi kaj drugega, če ga ne bi vsaj post festum ujeli...

Zakaj tak uvod v vprašanje: kaj imamo na Slovenskem trgu 1? Imamo nekaj, kar seveda lahko povzroči vesele fotografije zadovoljnega župana (naložba v športnem centru je bila prva prava, v šolo pri Prešernovem gaju pa največja in nakup pošte v mestnem jedru daljnosežna in...).Torej je vse v redu? Dokler župan zna šteti do 17 in naredi hišo v Kranju in tu živi - kot je obljubil. Kaj pa novi mandat? So temelji postavljeni? Je bodoča podpora tudi sedanja podpora?

Nesporno župan, ki želi kaj narediti in za sabo pustiti (pozitivnega, jasno...) potrebuje dva mandata. Jih potrebujemo tudi mi? Ko je kot novopečeni politik zatrdil, da je vodenje občine težje od vodenja ene največjih finančnih ustanov pri nas, je mislil in rekel - iskreno. Česa se je naučil in kaj zna, bodo ocenili volivci. Nekaj je treba priznati: če izzvzamemo posamezne politične izpade a la "junak boja z virusom in lastnik moje omare v njegovi domači hiši", je učenje politike za zdaj dokaj mirno. Če bi bilo še bolj mirno, ne bi bilo dobro: oblast se rada v svoji zaljubljenosti vase uspava, kajne?

Torej: dve leti sta za Rakovcem in nami. Nekaj zagotovo velja: njegov slog je drugačen od Trilarjevega, narcisi v politiki pa so nevarni - smo že doživeli. Ključno bo tole: ali bomo o njem sodili po dejanskem učinku ali po tem kako bo samohvala delovala preko ustaljenih oblik promocije. Seveda: to velja za vsakega župana, kajne?