Bomo danes dobili konkretne podatke o tem, kakšno je dejansko stanje priseljevanja in z njim povezanih posledic? Branko Grims /SDS/ je sprožil točno dnevnega reda mestne politike, ki jo je Trma najavila že precej prej in s številkami: prihodi ekonomskih priseljencev s Kosova so zadnja leta skokovito rasli. Poslovil se je Matjaž Dovžan, direktor UE Kranj - zgovoren podatek? UE je tista ustanova države, ki uravnava marsikaj. Trma je v zadnjih mesecih izpostavila konkreten primer starejšega Kranjčana, ki le po zaslugi dobrih ljudi (zagnana prostovoljka zdaj skrbi zanj in za njegovo lastnino...) ni bil dobesedno "tujec v lastnem stanovanju". Kaj se je zgodilo?

*ostareli in bolni Kranjčan je bil "žrtev" najemnikov s Kosova, ki so brez njegove vednosti stanovanje podajali drug drugemu

*prvotni najemniki živijo v Nemčiji, ena od prijavljenih Kosovark pa nikdar sploh ni živela v Kranju ampak je na Kosovem

*najemniki so staremu gospodu tudi vsiljevali svoj režim plačevanja najemnine in še kaj

To ni kaka splošna slika stanja ampak primer, ki zasluži obravnanavo, ki naj bi jo danes tudi dobili: ALI SE RES ZLORABLJA PRIJAVA STALNEGA, ZAČASNEGA BIVALIŠČA? ALI SE RES ZLORABLJAJO MOŽNOSTI PRIDOBITEV SOCIALNIH POMOČI? MI TEGA NE TRDIMO, NIKDAR NE PRISTAJAMO NA POSPLOŠENO UDRIHANJE ČEZ VEČINOMA DELOVNE, PRIDNE LJUDI, KI SO NAJVEČKRAT ŽRTVE UREDITVE ZNOTRAJ LASTNEGA NARODA KJER VLADAJO SPECIFIČNI ODNOSI IN Z LJUDMI VEČKRAT GOSPODARIJO ŠEFI, KI TUDI CENTRALIZIRAJO PRIHODKE VSEH!

Zato pričakujemo, da bomo najprej vedeli, pri čem smo. Kajti za zdaj neuradno vemo samo tole: številne ustanove dejansko pojma nimajo o dejanskem stanju! To pa ni stvar Kosovcev ampak države Slovenije.