»V spletnem mediju Trma.si je bil dne 13.8.2024 objavljen zapis z naslovom Definicija "elitne požrtije" ob zelo dolgi mizi.... in podnaslovom Dan brez popravka nekega direktorja je izgubljen dan /parafraza/, ki vsebuje neresnične navedbe in napačno prikazuje dejstva. V nadaljevanju po točkah odgovarjamo na avtorjeve navedbe v tem članku.

  1. V tej točki poskuša avtor članka kot odgovor na popravek, ki ga je objavil na https://trma.si/kranjska-klobasa/popravek-in-prikaz-nasprotnih-dejstev-8/, pojasniti besedno zvezo elitna požrtija, kar pa ne stori, saj nastop Helene Blagne, cvetlični okraski in fotografiranje na dogodku, ki se ga lahko udeleži vsak z nakupom karte, ne predstavlja niti elitnega dogodka, niti požrtije. Neresnična je trditev, da je goste fotografiral naročeni in plačani fotograf za 1.000 EUR, saj je goste fotografiral fotograf, ki je stal 450 EUR + DDV, drug fotograf, ki je stal 350 EUR + DDV, pa je bil zadolžen za studijsko fotografijo hrane, kar pomeni, da je vso pripravljeno hrano profesionalno poslikal, slike pa so se in se bodo uporabljale za promocijo gastronomske ponudbe v naši destinaciji. Žaljiva je trditev o »vrečkah presenečenja« za reveže. "Vrečke presenečenja" so namreč darilni paketi visokokakovostnih izdelkov v segmentu zdrave prehrane, kot so kaše, stročnice, otroška prehrana, tunina… Izdelki v skupni vrednosti 1.000€ po veleprodajni ceni (maloprodajna cena je bistveno višja) je dostavil sponzor, nato pa so bili s pomočjo CSD Kranj razdeljeni socialno ogroženim družinam in posameznikom. Zaradi negativnega pisanja medija Trma v zvezi z dobrodelnostjo pa letos ZTTK ni uspel pridobiti takšnega sponzorja kar pomeni, da so socialno ogrožene družine in posamezniki, ki jih avtor imenuje reveži, ostali brez omenjenih izdelkov.

    1. Zunanja izvajalka, ki je pomagala pri zasnovi in izvedbi Kranjske dolge mize 2021 in 2022 in na katero se nanaša 2. točka članka, je bila direktorica Zavoda Komenski Kras in ima veliko izkušenj na področju organiziranja trajnostnih projektov ter je hkrati bivša Kranjčanka, ki je bila v času organiziranja Kranjske dolge mize večinoma nastanjena v Kranju, zato se na delo in nazaj ni vozila po 200 km, kot navaja avtor članka.
    2. Gostje, ki so bili povabljeni na Kranjsko dolgo mizo in niso plačali vstopnine, so bili povabljeni z razlogom sodelovanja na samem dogodku in ne gre za to, da bi jih samovoljno povabil župan, kot je možno razbrati iz članka.
    3. Za eno izmed jedi je bil angažiran David Skoko, ki je priznani hrvaški kuhar in ne drži, da je to davkoplačevalce stalo 1.300 EUR, saj je bilo lansko leto okvirno 80% stroškov pokritih iz prodanih vstopnic in sponzorskih sredstev, kar enako velja tudi za navedenega kuharja.
    4. Dogodek ni za izbrance in je bilo avtorju članka že pojasnjeno, da se ga lahko udeleži vsak z nakupom vstopnice, pri čemer je avtor članka za letošnjo Kranjsko dolgo mizo kupil vstopnico in je dobrodošel kot vsak gost. Vsak organizator dogodka pa lahko izbira med novinarskimi gosti, ki jih bo povabil in jasno je je, da avtor članka na dogodek ni bil povabljen, glede na to, da je o dogodku napisal že vsaj 50 negativnih člankov, ki vsebujejo številne neresnične in zavajajoče trditve.
    5. Neresnična je trditev avtorja glede vabljenja na primerljivi dogodek v Mariboru in Velenju, saj imajo tudi ostale prireditve povabljene goste, ki ne plačajo vstopnine. Dogodek v Mariboru se razlikuje od Kranjske dolge mize, ker imajo možnost sodelovati z odlično gostinsko šolo, ki se nahaja v Mariboru in s katero skupaj izpeljejo dogodek, ter tako na ta račun prihranijo kar nekaj stroškov. So si pa predstavniki Maribora pred izpeljavo njihove dolge mize prišli ogledati Kranjsko dogo mizo z namenom, da uporabijo tudi nekaj dobrih praks. Na obisku so bili tudi predstavniki destinacije »visitdolenjska«, ki so prav tako prišli z željo po organiziranju podobnega dogodka v njihovi destinaciji.«