Botanični vrt v Kranju je tik ob Prešernovem gaju. Zemljišče je občinsko, stavba pa dediščina arhitekta Karjana Šorlijo, ki je zasnoval tudi Prešpernov gaj. Grozljiva dejstva o tem, kako je mestna občina Kranj le streljaj od svoje stavbe pustila leta in leta vnemar enega najlepših kotičkov Kranja:

1.

Zvezdana Vidic je predsednica od junija, dolga leta je bil predsednik društva zdaj 88-letni Franc Jerala: "Imamo okoli 20 članov. Po 20 evrov članarine je edini prihodek društva. Zadošča za vodo, ki jo nujno rabimo. Drugih prihodkov nimamo, mizerno in poniževalno pomoč občine društvu (manj kot 100 evrov) smo zavrnili, ker nas je bilo sram in smo bili ogorčeni!"

2.

600 kvadratnih metrov zanimivih rastlin, propada. Kljub skrbi, ki ne dohaja umiranja vrta: "Dejansko skrbiva fizično dve članici. Hvala vsem, ki sicer pomagajo. Prešernovo vrtnico smo želeli imeti, a smo zaman prosili....sami nismo zmogli nakupa. Podarila nam jo je dobrotnica, ki je znana Kranjčanka. Smo tudi Floro Sport prosili, ki vzdržuje občinske zelenice...ni šlo." Tako Zvezdana Vidic o rastlini, ki jo skrbno negujejo že par let. Prešernova vrtnica je posebna, ker jo je vzgojil nekdanji profesor, član prvega predsedstva Slovenije dr. Matjaž Kmecl, poznavalec in zanesenjak prav pri vrtnicah...

3.

Zakaj ste odklonili "dotacijo"!? "Bili smo res prizadeti. Zemljišče je občinsko. Na njem je objekt, ki ga zdaj skušajo strokovnjaki umestiti v dediščino in poseben režim. Župani so v preteklosti prihajali, nekaj pomoči je bilo, a Botanični vrt ima desetletja dolgo tradicijo in si zasluži skrb vseh nas. Župan Rakovec je obljubil pomoč, terjal formalno ureditev društva..Občinski urejevalec zelenic nam sem pa tja pomaga, za obrezovanje žive meje sem ga prosila nekaj mesecev, ker so pač zasedeni."

4.

"Streha se bo podrla, nevarno je. Ne vem, kako bomo. Denarja nimamo. Društvo zmore kar zmore," pravi gospa Zvezdana. Nesporno pa bo potrebna hitra in učinkovita pomoč oziroma sodelovanje. Občina z županom gradi Park La Ciotat, Park slovenske himne, Bleiweisov park...a Botaničnega vrta ne zmorejo, znajo, nočejo urediti??? BO PROPADEL, IZGINIL IN SE BODO VRATA ZAPRLA DOKONČNO, KER NAŠA OBLAST NE ZNA PRISTOPITI RESNO IN Z DRUŠTVOM SKUPAJ UREDITI TEGA ČUDOVITEGA ZELENEGA KOŠČKA KRANJA?