Novinarji smo zoprneži? Drži. Vsaj za nekatere. Ko smo od MESTNE URADNICE PREJELI "VLOGO", SMO DEBELO POGLEDALI. KO SMO UGOTOVILI, DA SPLOH NI PODPISANA, SMO BILI ŽE MALO ŠOKIRANI. KO SMO PRELETELI VSEBINO PA SMO BILI - OSUPLI! MENDI KOKOT NAM JE POSLALA NEKAJ KAR PO NAŠEM PREPRIČANJU IN GLEDE NA ZAKON, NE BI BILO TREBA OBJAVITI. PA SMO! Potem pa smo želeli ugotoviti, kako in zakaj je to počela mestna uradnica....in šele s pomočjo pooblaščenke za dostop do informacij javnega značaja smo po mesec dni dolgi "bitki" izsilili - odgovor. KI JE VSAJ OSUPLJIV, KER V NEKEM TRENUTKU NEKA URADNICA LAHKO MEDIJU POŠLJE NEPODPISANO VLOGO IN OBENEM O TEM SPLOH NE VPRAŠA ČETICE PRAVNIKOV NA OBČINI, KI SO PLAČANI ZA PRESOJO TAKIH DOKUMENTOV... To je nauk zgodbe, dobesedni odgovor na naša vprašanja pa spodaj...

Dodajamo okoliščine, ki so pomembne za razumevanje:

1.

Mendi Kokot je kot uradnica in vodja oddelka ukrepala na lastno roko in poslala vlogo, ki je zakon o medijih ne pozna. Za povrh je bil takrat uradni namestnik župana eden od podžupanov, a to ne spremeni pomena delovanja uradnice, ki lahko terja kar pač terja sama, brez kakega soglasja... JE POTEM ČUDNO, DA SVOJEGA DOPISA NI PODPISALA, DA NIMA OBČINSKEGA ŽIGA IN NIMA PODPISA OD TAKRAT URADNEGA ZASTOPNIKA MO KRANJ?

2.

Vlogo napisati mediju, je - po naši oceni - smešno, če ne tragično nepoznavanje zakonov, predpisov in terminov. TO JE NAREDILA TAKRAT VODILNA IN NEODVISNA URADNICA ŽUPANOVEGA KABINETA, KI JE IMELA VSA POOBLASTILA ZA TO KOT ZDAJ TRDI NJENA NADREJENA. TOREJ JE POOBLASTILA DOBIL NEKDO, KI PIŠE VLOGE NAMESTO ZAHTEVKOV IN, KI OD MEDIJA TERJA NEKAJ NA NAČIN, KI JE PREPROSTO - NEVZDRŽEN.

3.

Mi smo njen prispevek=zahtevek (uradni termin za tovrstno pisanje) kajpak objavili, ker ima po ustavni presoji vsaka taka objava absolutno prednost. Razen, če ni taka, da zakon omogoča mediju, da je ne objavi. IN TA JE PO NAŠEM PREPRIČANJU TAKA BILA, ZATO SMO ZDAJ KONČNO ZVEDELI, DA O DOPISU NI VPRAŠALA PRAVNIKOV NA OBČINI. KER NI TREBA? KER ONA ZNA VEČ OD NJIH? KER ONA IMA POOBLASTILA SVOJE ŠEFICE KATJE ŠTRUC IN DELA PAČ KAR HOČE?

Zakaj smo sploh gnali to zgodbo do konca? Zato, ker se ljudje navadno uradnih dopisov in pošte malo ustrašimo. Češ: to je pa treba narediti, če ti oblast veleva! No, mi smo dve muhi ubili na mah - objavili smo kar nam je poslala in opozarjali in opozorili, da neznanje, nadutost, uporaba dozdevne oblasti na nepravilen način NI TUJE NITI URADNICI .... če smo že navadni smrtniki navadno žrtve njihovih formalizmov. Si predstavljate, kako ravnajo vse "mendi" v svojih pisarnah, ko dobijo napačno oblikovan dopis? IZ IZKUŠENJ VSEH NAS LAHKO ZAPIŠEMO: BIROKRACIJO SMO ŽE VSI SPOZNALI....A NI VSE ZLATO, KAR SE SVETI!