Jasno je, da ameriški preiskovalci zastrižejo z ušesi, če vi v Sloveniji v telefonskem razgovoru uporabite "napačne besede", ki morda dajejo slutiti, da ste naklonjeni tistim, ki jih tam čez lužo spremljajo. Jasno je, da naročilo dveh kosov orožja, ki v minuti postrelita pol neke šole, ne more biti kar tako neopaženo v tem sistemu. In jasno je, da če naročite orožje na domači naslov, da nekaj ni običajno.

Prav ta beseda je ključna: mladenič, doma v idiličnem kraju v radovljiški občini, je snoval maščevanje in tu se začne analiza za strokovnjake. Je v priporu in to je vse kar je policija povedala. Z že znanim navodilom o občutljivosti zadeve in seveda zaščiti (morebitnih) žrtev oziroma šol kamor naj bi se z avtomatom odpravil....

Na sodišču bodo stvari jasne, pogojev za "sojenje brez javnosti" ni, razen...razen, če je med nami pač fant, ki je doživljal stiske in jih nismo opazili ali zaznali. Je njegovo maščevanje odgovor na okolje kjer je bil zaničevan, preziran, zasmehovan? Ne vemo.

Skrivalnica policije je prinesla žal kontraproduktiven učinek: gre za odraslo osebo, osumljenci pa v takem primeru seveda niso otroci ipd. kategorije, potrebne dodatne zaščite pred mediji, javnostjo. Bolj ko je policija skrivnostna, bolj mediji brskajo....vsak pač počen svoje delo, kajne?

Ključno ni skrivanje, ključno ni odmikanje zadeve od javnosti, ključno je soočenje s tem, da je nekaj pljusknilo čez lužo k nam. Ne z usodnimi posledicami, a zagotovo z značilnimi znaki (tako imenovano taktično ali napadalno orožje velike ognjene moči...) takih pojavov. Zato je poskus, da bi se policija samo hvalila z dosežkom (made in ZDA je zraven), ni ravno dober odziv na to, da smo na Gorenjskem dobili opomin, ki velja za vso Slovenijo in širše. Analiza sledi, o tem ni dvoma.