Drage bralke, dragi bralci Trme!

Novinarji večinoma nismo priljubljeni. Razlogi so znani in jasni. A treba je vendarle vedeti, da je vaša Trma.si edini medij, ki o Kranju in okolici (tako ali drugače) poroča 11 let in ima 15 000 000 klikov. Kar je slovenski fenomen. Pa kljub vsem zapisom na Trmi o njej, jo Andreja Kert, poslanka GS, ne bere. A zanimiv način obnašanja pa ima: čeprav so ji "povedali drugi" in ona pravi "Trme ne berem", me je danes ob 7.49. poklicala po telefonu. Prvič sama od sebe, do zdaj sem vedno kot novinar klical jaz. Konec koncev sva oba s Primskovega...

Klic je bil prepozen. Za kakih 13 ur. Ker je ista od ljudstva izvoljena le gledala, ko me je Barbara Gunčar vrgla s sestanka: "Šlo je za predvolilno dogajanje na lokalni ravni. Jaz sem javno povedala in ponavljam, da sem proti drobljenju občin. A po drugi strani imajo ljudje pravico do referenduma, da se odločijo seveda skladno z zakoni in tako naprej. Zakaj me nisi poklical včeraj?"

No, zgodba ima tudi mojo plat. Bil sem odlično obveščen o sestanku "odcepiteljev" in ko sem dva vprašal o vsebini, nista nič govorila o "srečanju s poslanko glede lokalne problematike" ampak o temle: "Gremo na svoje!" Ko sem ugotovil, da prihajata v Dom krajanov dve političarki skupaj, sem odšel na sestanek tudi sam. Barbara Gunčar mi je po nekaj sekundah (vrata so bila v dvoranico odprta), zaprla vrata. To je spremljala Andreja Kert, poslanka in mestna svetnica. IN NI REAGIRALA, NI STOPILA ZA MANO IN IZRAZILA OBŽALOVANJE ALI NESTRINJANJE ALI SPLOH IZRAZILA SVOJE STALIŠČE DO TEGA, DA SEM BIL ODSTRANJEN IZ JAVNEGA DOMA KRAJANOV, NE S KAKE TAJNE LOKACIJE! Danes je bila ob svojem klicu bolj neposredno jasna: moral bi jo jaz vprašati...ker to je bil sestanek....ampak jaz nisem za odcepitev....pa saj sva vedno korektno sodelovala...

Ob takih klicih sem žalosten. Ko te poslanka, ki ne bere Trme o Trmini objavi kliče "navsezgodaj", je to bolj zgovorno kot karkoli. In čeprav je bilo zgodaj, je bilo nekaj minut prepozno: vprašanja sem poslal stranki, ki ji poslanka pripada. Ker imam še osvežilec GS (pa tudi SDS mi ga je dal...) in sem bil edini novinar, ki jih je pospremil ob "pohodu na Kranj", mi je prav vseeno, ali so za ali proti razbijanju Kranja na dve občini.

Nič pa mi ni vseeno, ko jih (kogarkoli....) moti novinar na sestanku, ki naj bi odražal (prosto po Barbari Gunčar) "voljo tisočev". Ni pa mi vseeno, ko me poslanka kliče in sprašuje, zakaj je ne kličem jaz!? Zato, ker ljudi, ki me mečejo iz prostorov ne kličem, če se le da. Ker so svoj odnos kot politiki nazorno pokazali. Gospa Kert včeraj ob 19.02 na Kokrici. Ne, dogodku ne dajem več pomena kot si ga zasluži: sem bil pač enkrat več novinarski nebodigatreba. O tem, kaj politiki govorijo javno in kaj počnejo pa pišem vsak dan.

Kdo nam je ugrabil dom, ki je naš? Kdo se sestaja na skrivaj o javnih zadevah? Kdo se boji novinarja, ki je za povrh še občan te občine?

Miran Šubic, urednik Trma.si