Združenje prvoligašev - kako lepo se sliši! Pomembno! Gre za elitno druščino nogometnih klubov kjer je "profi" scena. In predsednik združenja je podpredsednik NZS. Tako, da lahko sedi in pupca in papca tam kjer se to počne. In rezultati?

*za plače treh zaposlenih (po 42 000 letno zaslužijo v povprečju) gre natančno 15 000 več kot za vse klube iz naslova TV pravic oziroma: klub v prvi ligi dobi 10 000 evrov za to, da ga kažejo po tv - obenem pa posredno za zaposlene prispeva po 12 000 evrov za plače...noro? slovensko, naše!

*lani so načrtovali eno, izpadlo je za 160 000 evrov manj! Trženje: polovica manj. Glavni sponzor? Jok, brate, odpade. Ga ni.

To in še marsikaj se je zgodilo in se dogaja v kraljestvu Branka Florjaniča. Ki se smeje in ima kravato in lepo govori in teoretizira o marketingu in še čem. Pa lepo hodi na velike tekme in dogodke sedet v prvo vrsto. Ne, on ni zaposlen: opravlja častno funkcijo! Ki pa je taka, da se jo oklepa čeprav ga vsi vidijo kot "pretekli čas"! In še tole: Branko je ob krizi prve lige dejal, da je liga osmih klubov zanj tudi ok. Ker ima računalnik in izračuna stroške preprosto - če je klubov 10, deli z 10, če ne pa...

Andrej Zalar je dvoživka. Nogometna. Vodi tekmovanje v prvi ligi. In zraven gre še na NZS po kak evro. Ker je tam vodja licenčne komisije. In posredno odloča o tem, koga bo v ligi vodil. Tega ni niti v Zanzibarju, bi rekli zlobneži. Je pa pri nas. Ima Andrej visoko izobrazbo, je menežer svetovnega kova? No, ja: bolj uradnik. Nogometni pisarček v prevelikih čevljih.

Pravijo, da ni denarja za nogomet. Že mogoče. Ga je pa za Andreja in podobne. Ki vedno preživijo. Malo tu, malo tam. Ni veliko, človeka pa le veseli. Kriza gor ali dol, prihodki dol (ne gor) - plače so pa ostale enake, masa je celo večja. Na zdravje!

V tej druščini je Triglav. Ki ima članski proračun nekako tak kot so plače treh zaposlenih na združenju prvoligašev. In, ko je prišel v prvo ligo, je imel morda dvakratnik tega. Tako je nogometno življenje v tej naši deželici. Uradniki živijo bogovsko, nogometni klubi pa ...(u)bogo. Toliko o združenju, kravatah, teorijah, funkcijah...