Triglav je zadnjič v gosteh zmagal v Celju. Danes je bil zopet poražen. Razlika je zdaj 15 točk. In kdo je igral za Celje in kdo za Triglav? In kdo je vodil Celje in kdo Triglav? In kako je s financami v Celju in kako v Triglavu? In kako pomaga okolje Celju in kako Triglavu? In...

Ta vprašanja imajo tudi odgovore. Izgubljena je še ena od tekem, ki jih "ne smeš" izgubiti. Ker nisem bil na tekmi, o samem dogajanju nočem in ne morem soditi. Lahko pa analitično primerjam in ugotovim, da Celje s svojo igralsko zasebno ni boljše od Triglava. Ravno nasprotno: v tem primeru smo vsaj enakovredni, če ne celo v prednosti in na igrišče smo poslali zasedbo, ki si 3:0 za mlade Celjane ni obetala. Niti v sanjah ne! In naša stroka ni imela nasproti Mourinha ampak trenerja, ki v Celju vztraja v enakih pogojih in stresih kot naš. Ima pa eno lastnost, ki jo lahko navijači zasledimo: "podžiganja" je manj. Manj je fraz, manj zaklinjanj, manj poveličevanj, manj (nogometnih) čustev. Slednja so dobra in koristna, če prinašajo kaj. In kaj nam prinašajo? Zmaga z Mariborom prinese enake tri točke kot s Celjem. A bi bila slednja bolj pomembna.

Ura resnice pa vselej pride. In v nogometu minulega dela ni. Zato seveda ne gre obupati, deveto mesto prinaša morda tudi znova polno tribuno v kvalifikacijah. Na primer: s Šenčurjem. Najprej pa je seveda treba biti deveti. In loviti Nafto, ki je vsekakor še en primerljiv nasprotnik. Proti Celju so primerjave že postale dejstva: nismo konkurenčni. Celjani so namreč pomladi vzeli točko Rudarju v Velenju kar je za naš strokovni možganski trust do zdaj bila "znanstvena fantastika"! In njihova mladost bolje igra od naše? Rezultati to dokazujejo in seveda opominjajo Triglav in odgovorne v njem, da smo v seriji 13 porazov le enkrat zmagali - proti prvaku! Porazi in remiji proti Nafti, Celju so nedvomno tisti, ki se jih ne da skriti niti tako, da "pališ" igralce in okolico. Kajti, ko ta direndaj olupiš, ostanejo krute slike realnosti in zanje odgovarja vedno tisti, ki vse to vodi.

Sam sem ta pritisk že doživel, zato o njem lažje pišem. Ni se vedno izšlo, bili so porazi, serije porazov. In pametnjakoviči so me vedno spraševali, kaj bom menjal in koga in kdaj. Sam nisem pametnjakovič, a sprašujem isto.

Ker bomo drugače menjali - ligo.