Odgovorni po izpadu iz lige molčijo ali pa se sprenvedajo. Ampak: Triglavu je treba zaželeti vse dobro, klub ni od včeraj do jutri, življenje gre naprej. Priznam: ni mi prijetno, ko me marsikdo iz kluba še vedno vpleta v zgodbo, ki jo opazujem kot navijač od zunaj in zato seveda nimam ne informacij, še manj želje, da bi v njej sodeloval kakorkoli drugače. Ker pa je bilo v zadnjih dneh vendarle marsikaj zapisanega in storjenega in so padle maske v Dobu, je poskus analize tudi beg pred anarhijo. Slednja je smrt za nogomet in klub in Triglav - poznam jo iz podobnega stanja 2002,2003.

Člansko moštvo je v celotni sezoni pokazalo velik razkorak med možnostmi in sposobnostmi ter dejanskim stanjem oziroma rezultati. Je Triglav uveljavil kakega novega svojega igralca kot so to storili v Celju, Kopru in še kje? Ne. Ravno nasprotno: temeljito nazadovanje Jelarja, popolno "uničenje" Pelka z nesmiselnimi rošadami je potrdilo o tem, da stroka ni bila sposobna slediti konceptu 2010/11. Sever je bil stalno poškodovan, Džurković je bil najprej nezanimiv, potem pa domnevni "rešitelj". O Djuriću je nepotrebno izgubljati besede - popolnoma zgrešena poteza pri selekciji (daleč od slabega mnenja o igralcu, ampak za tako vlogo pač nima sposobnosti). Levstek in Nazič sta bila statista (tudi onadva najprej že v tretji ligi), "izginili" so Zornik, Loboda, Gaberšček, Pirc, Peternel, Jerkovič in k vsemu temu je bil dodan le Šujica, ki ga je prinesel prestopni rok 2011. Stanarevič je še eden od tistih, ki ni napredoval niti za las, raje nasprotno. Mi imamo reprezentanta U17 za EP, ki v domačem klubu ob splošni stiski z branilci vseh vrst ne dobi nobene priložnosti? Od tu naprej je analiza preprosta: popolno tavanje v megli nam je nasproti prineslo res spornega Dialla, Jožef je od okrepitve postal statist, Pokorn pa je tako igral. Ko sem prebral njegovo izjavo o obremenitvi mladih igralcev, me je zvilo: tragično je, če si v jeseni igralske kariere slep zase, za svoj prispevek. Če si bo ogledal tekmi z Dobom, bo dojel, da je bistveno pripomogel k splošnemu vtisu. Pa zanj je mladi Klopčič "čarovnik iz Oza, oprostite, Doba"! In če ga primerjam z našim "dopustnikom", je selekcija najbolj izpostavljena: mi smo verjeli igralcu, ki ne zmore dvoboja - nasprotniki so pa dvoboje dobivali. Preprosto, da bolj ne more biti!

Izhajajoč iz nesporne smole s poškodbami (Smolej, Brajič, Sever ipd.) in kadrovanja, ki je bilo res kot hlastanje utopljenega, se je Triglavu zgodilo najslabše: ne samo izpad, ostali smo brez homogene (igralsko in osebnostno) ekipe. Če bi jo zgradili, bi rezultat ne bil tako tragičen. In za to seveda odgovarja vodstvo, stroka. Tu ni kaj bežati ali slepomišiti - tako je pač v športu. Da pa smo bili taktično na ravni tretje lige, kažejo rezultati, ki še pečejo (osmica v Mb, katastrofe doma...). Vzporedno s tavanjem na področju selekcije, priprave, taktike, pristopa so nam nasprotniki to namreč dokazovali stalno. Olimpija v gosteh (remi), Koper v gosteh (zmaga) sta bila prebliska, ki nista mogla skriti velike sreče s Celjem kjer smo diletantsko zapravili dvakrat dva gola prednosti.

Naj zaključim s tribune: vse to so opažanja, ki skupaj tvorijo tisto, kar se je dalo slutiti septembra lani. Ko je nekdo tako analizo naredil in nato pobegnil od nje, odgovornosti, soočenja s konfliktom, ljudmi. Ne prvič, ne zadnjič. To je bilo eno od sporočil, kdo je za kaj sposoben in odgovoren. Obstanek bi vse to samo prikril, problema se na tak način ne da rešiti.

Iskreno upam in želim samo eno: da bodo za Triglav igrali tisti, ki to hočejo. O denarju naj ne sanjajo preveč (a upam, da sedanje vodstvo zmore veliko več v prihodnosti, pol leta je prekratek čas za sodbo), igrajo naj nogomet zase in za nas, navijače. Odgovorni bodo pač ravnali po svoji vesti in v bistvu me to niti ne zanima več. Zame je izdaja izdaja, laž laž, manipulacija manipulacija. Dob jim bo večno obležal na duši, o tem ni dvoma.