Nagrada za tisoče v Stuttgartu: Slovenija ni izgubila. Še več: lahko bi zmagala. In največ: tiso nesrečno narisano srce na dresih ni pomembno, ker smo imeli srce na pravem mestu! Tragičen lik komentatorja naše nacionalke pa se je znova prikazal - tokrat je našel žrtev med tistimi, ki so izborili točko "veliko kot Triglav". Res je: strelec mnogih golov ni zadel. A je vso tekmo garal, res garal. Trudil se je za priložnosti, si jih tudi izboril, a ni šla v gol. Zato si je zaslužil gnev navijača, ki si to lahko privošči - komentator pač ne. Preprosto zato ne, ker žal skozi ves svoj čvekaški vložek ne zmore nogometne ocene. Ta pa je - in za to si upam kadarkoli pred mikrofon z njim - drugačna od navijaške. Naša "devetka" je pripravila smrtno priložnost sogralcu, nad njim ni bilo najstrožje kazni in še kaj bi našli. Predstava, ki ji je manjkal go, res je.

A diletant ni opazil še marsičesa: da je naš branilec res dobro ukrotil napadalca slovitih "rdečih vragov". Z močjo nad moč, odlična poteza selektorja. In ni znal videti, da je pri enem igralcu prišlo na dan, da pač igra slovensko ligo kjer dvobodjev in hitrosti na tej ravni ni. Edina zamera selektorju: prej bi moral v igro dati fanta, ki je nosilec igre avstrijskih državnih prvakov, da bi videli njegov prispevek. Nogometni pravljičar ob mikrofonu ne vidi ne igre, ne taktike. Saj je preprosto: če se nekdo brani organizirano = slabši in podobno. Nogomet je igra, ki milijone privlači tudi zato, ker slabši premaga na videz boljšega..

Da ne bo pomote: strokovno sem tudi sam diletant, ker sem sam pri sebi napovedal zmago nasprotnika, ki je na koncu reševal točko kot smo mi višji poraz na začetku. Kje sem torej podoben tistemu, ki je res nesramno našel "žrtev" med našimi fanti in povsem zgrešil? V tem, da nimam "prakse": nogomet na nacionalni televziji je pastorek med športi. To velja za odnos do domačega nogometa, do evropskih preizkušenj, zdaj so se z eno tekmo na dan pač "rešili" - a to ne more spremeniti ničesar. Preprosto niso dorasli in zato so "komentatorji" le dokaz za to. Smučarski komentator mi bo priskutil prenose, se mi zdi. Tudi zato, ker je nogomet moštveni šport in ni enega krivca ali edinega zaslužnega...Pa še vmesnih časov ni na ekranu.

Zdaj pride na vrsto dvoboj s čustvi. Nogometni sili Balkana sta bili v prvih tekmah poraženi, mi pa ne. A tudi v nogometu je vrtec pa osnovna šola....tja do fakultete. Mi bomo izpit opravili v četrtek popoldne. Nekaj je zagotovo: navijači so ga že. V Sttugartu so pripomogli k našemu dobremu rezultatu kot znajo in zmorejo. Lep občutek...