Četrt stoletja stara fotografija prvoligaša Triglava: v moštvu, ki ga je v ligo pripeljal in pol sezone vodil Jaze Zupančič, so bili: Andrej Jožef (peti z leve v zadnji vrsti), dolgoletni trener v NK Lesce (profesionalno delo oziroma zaposlitev), Aleksander Radosavljević (prvi z desne v zadfnji vrsti), selektor ene mladih reprezentanc Slovenije, dolga leta profesionalec v tujini. V sredini druge vrste je s številko 21 Gorazd Plevnik, tudi zdravnik reprezentance Slovenije, s številko 3 pa Andrej Razdrh - trener številnih ekip, tudi NK Olimpija. Desno v sedeči prvi vrsti je dolgoletni reprezentant in zdaj uspešen trener mladih Jalen Pokorn. Prvi z leve zgoraj je predsednik NK Sava Elvis Duraković in Boris Sirk je bil tudi direktor NK Triglav.

Kako smo jima kupili maturantski obleki pri trenerju....

V prvi vrsti s številko 11 sedi odličen strelec in reprezentant Oliver Bogatinov, ki je pred dnevi postal trener NK Kalcer Radomlje (prej športni direktor Kopra, Maribora, trener Mure ipd. itd.) in s številko 9 ADNAN ČUSTOVIĆ, doma iz BiH. Slednji je bil zagotovo najboljši tuji igralec v zgodovini gorenjskega nogometa - zdaj je postal pomočnik trenerja NK Hajduk Split kar je vrh njegove trenerske karirere. Bil je reprezentant BiH, iz Triglava pa je prestopil točno pred čestrt stoletja v Le Havre, ki ga zdaj vodi slovenski trener Luka Elsner in se bori za vstop v prvo ligo. Adnan je bil z očetom in mamo nastanjen v begunskem centru v nekdanji vojašnici v Škofji Loki. Ko je tam opozoril nase, sem ga povabil v NK Triglav kjer blestel. Med tem sta se oče in mama vrnila v Mostar, Adnan pa je ostal v internatu in igral za Triglav (osvojen državno naslov prvaka pri mladincih...)! Izredno je bil prizadeven v srednji šoli, maturiral je iz slovenščine čeprav bi lahko kot begunec to opravil v materinem jeziku. Nekega dne sem ju srečal prav pred internatom z Olijem (Oliver Bogatinov). Ker se je bližala matura pa matuirantski ples, sem ju vprašal, če imata obleki oziroma kaj sploh imata. "Srajci in hlače ...." sta rekla skromno.

Poklical sem trenerja Janeza Zupančiča, takrat tudi direktorja telstilnega podjetja. Naročil sem ju, da naj ju za maturo obleče od nog do glave kot se spodobi zata vzorna športnika in "fejst fanta". Odpeljala sta se z vlakom ali avtobusom v Ljubljano in bila v maturantskem sprevodu in na plesu "šik" kot se spodobi. Adnanova mama je prišla iz BiH obiskat sina in bila je tudi na maturantskem plesu - ponosna na sina, golgeterja in vzornega dijaka"

Adnan kot rešitelj proračuna Triglava...

Jeseni je v prvi ligi Triglav začel v Mariboru kjer so nas sodniki po vodstvu 0:2 (oba gola Čustović) okradli kot se je to takrat dogajalo. Izgubili so z enajstmetrovko (spomnim se Tabarja, Zirnsteina....naj ju peče vest do smrti!) in kasneje smo bili vse slabši. Decembra 1998 se je oglasil agent iz Francije, nekoč igralec Olimpije in zelo vpliven v državi, ki je leta 1998 osvojila naslov svetovnega prvaka! Pogajanja s "slovensko izpostavo"so potekala v hotelu Creina, ponudili so 40 000 nemških mark. Zahteval sem 150 000, dobili smo 140 000. Ja, Triglav je takrat "rešil proračun" s prodajo Čustovića v francosko prvo ligo. Ves denar je bil nakazan na klubski račun iz Avstrije in imeli smo kup procedur, ker nikomur ni bilo jasno, kako nek klub iz Kranja lahko prejme tako vsoto...Izpadli smo iz prve lige z najboljšo generacijo v zgodovini Triglava, ker sem kot direktor kluba predolgo verjel, da je Janez Zupančič sposoben voditi moštvo do obstanka v prvi ligi in ker sem zaupal, da je Branko Zupan sposoben zagotoviti obstanek klubu, ki je po zaslugi Čustovića in drugih postal ime v Sloveniji. Adnan je v francoskem in belgijskem nogometu pustil pečat, zdaj je v del ekipe trenerja Jerka Leka, ki je prav v Belgiji opozoril nase in pred dnevi predstavil svojo trenerkos ekipo v Splitu - Adnan je njegov pomočnik...

Po 25 letih so spomin sveži kot bi bili od včeraj...

Adnan Čustović je bil pri 18 letih eden najboljih nogometašev v Sloveniji. Ne bom pozabil njegovega čusta za far play. Na tekmi z Muro smo morali zmagati z mladinsko ekipo, da bi osvojili naslov. Dosojen je bil indirektni strel po poškodbi enega od Murinih mladincev in Adnan je od daleč vrnil žogo športno nasprotnemu vratarju. Ta je naredil neumnost, se dotaknil žoge in slednja je končala v mreži. Sodnik je skladno s pravili piskal zadetek. Če se je vratar ne bi dotaknil, zadetka ne bi bilo. Po tekmi je bil Adnan skušen, s solzami v očeh: "Nočem tega gola, to ni prav....." MINILO JE ČETRT STOLETJA. NK TRIGLAV JE NOGOMETNA RAZVALINA, NAŠI NEKDANJI ČUDOVITI NOGOMETAŠI PA ŠE DAJEJO NOGOMETU KAR ZMOREJO. KO PREBEREM KAJ O NJIH, SE SPOMNIM NEKEGA DRUGAČNEGA NOGOMETA IN TUDI LJUDI IN VREDNOT.

In nenadoma se zavem, kako bogat sem, ker vse to nosim v sebi. Srečno fantom s fotografije.....

Miran Šubic