Kulturne veselice so zopet tu. Prešernov gaj (nihče se ni spomnil, da je star 60 let in ga je uredil kranjski arhitekt) obiskujemo in najdemo Prešernov in Jenkov grob. Pesnika za osnovnošolske učbenike, Prešeren je simbol Slovenije in - slovenstva!

Kaj pa Kranj? Imamo svojo pesem, kranjsko pesem, našo pesem? Ki po možnosti slavi mesto, njegove lepote in zgodovino in sploh vse, kar nam Kranj pomeni? Trma je iskala trmasto: pesmi nimamo! Seveda pa VELJA IZZIV ZA BRALCE, da nam pomagajo s kakim namigom, poznavanjem, predvidevanjem. Iščemo torej eno samo pesem, ki opeva Kranj, naše mesto, to kar imamo radi!? Ljubljana jih ima za izvoz, "bela Ljubljana" je pač prestolnica. Maribor? Tudi tam vam bodo prisegli, katera je njihova, domača, priljubljena, štajerska!? Prelepa Gorenjska, Triglav moj dom in podobne so seveda za Gorenjsko značilne, naše mesto pa ostaja tudi po tej plati pozabljeno!

Pa ne gre samo za popularne pesmi - iščemo tudi tiste v literaturi, znani ali neznani. Pesem o Kranju, kakaršnakoli! In prispevali bomo tudi PESNIŠKO NAGRADO, brez skrbi! Torej ob kulturnem prazniku, ob dejstvu, da nam dva pesnika slovenske prve lige ležita v kranjski zemlji, iščemo nekaj, kar bi opevalo, slavilo ali vsaj omenjalo naše mesto. Pogoj je torej jasen: pesem o Kranju, o mestu, meščanih, lepotah - čemurkoli!

Verjetno si želimo preveč, ali pa tudi ne. "Guglanje" ne prinese ravno bleščečih rezultatov, a mi dodajamo še en izziv: NAPIŠI PESEM O KRANJU - POŠLJI JO TRMI IN BODI NAGRAJEN! Čakamo lahko dolgo, ker smo trmasti. Torej: če pesmi ni, se jo pa naredi! Res? Kako? Primer prilagamo kar sami...

KRANJ - MESTO SANJ

Trdno na skali, zanjo in zanj -

mesto za vse, to je naš Kranj.

Vedno me sprejme, domače objame,

ko ga začutim, me vsega prevzame.

(se nadaljuje), napisal: France Vrban, 9.a