Filmski festival sta (po neverodostojnih virih) zasnovala kranjski podžupan Janez Černe in odstreljeni direktor uprave Bor Rozman. Pa ga imamo. Tudi nekoč smo ga imeli: bil je evropsko znan in priznan - gorske in turistične filme smo predstavljati v Kranju. Pa je vse izginilo, festivali (filmnski, jasno) pa rastejo kot gobe po dežju. Res je zanje sloviti režiser Mel Brooks pogruntal zdavnaj definicijo "V SVOJI VASI SVETOVNO ZNAN", a ne gre za to. Celo za denar iz proračuna lahko zapišem, da je koristno porabljen.

Žal pa kranjski "narejeni" filmski festival dejansko malo diši po - Kranju. Kajti ima ali vsaj želi imeti pridih svetovljanskega (=ljubljanskega....ker je tam vrh naše kulture doma...)! Dejansko naj bi slavil igralske stvaritve in ustvarjanje. In tako bo danes zvečer dobila nagrado Barbara Drnač, nesporno zaslužna za promocijo plesa - ne more pa je dobiti Mitja Okorn, najbolj (svetovno in ne v domači vasi...) znan KRANJSKI REŽISER, KI V NAŠEM MESTU NIKDAR NI DOBIL NOBENEGA USTREZNEGA PRIZNANJA. MORDA GA NITI NOČE NE, NE VEM. VEM PA, DA BOM Z VESELJEM ZAPLOSKAL DRUŽICI BOJANA POŽARJA, KER SO PRIZNANJA LEPA STVAR IN...TO JE VSE.

Kranj je mesto velikih režiserjev - Hladnika, Štiglica, Okorna in mnogih drugih. Ampak vsebina festivala so igralci in igralke. Oglejmo si torej filme in se delajmo, da nam je politična elita "vsadila" malo glamurja, ki si ga oni verjetno tako želijo. Roko na srce: kakega drugega vidnejšega učinka žal naš festival še nima. Ker so festivali skoraj "vsaki vasi"? Morda tudi zato. TRDIM ZELO ODGOVORNO KOT KRANJČAN: ČE BI MORDA NAPRAVILI RETROSPEKTIVO FILMOV KRANJSKIH REŽISERJEV, BI BIL TO OPUS, VREDEN OGLEDA. BOŽO ŠPRAJC? PA CIGLIČ? PA....Zato je ta festival, ki ga imamo pohvale vreden dogodek, a ima svoj ampak.

DOKLER KRANJ NE BO CENIL TISTIH KRANJČANOV, KI NAS PROSLAVLJAJO - HOTE ALI NEHOTE - BO TREBA PLOSKATI POŽARJEVI GOSPE. KER JE TO ZA KOGA LAHKO KORISTNO, KER....

Miran Šubic, ljubitelj filma

PS

O tem, kakšen odnos imamo do kulture in njenih dosežkov v Kranju pa piše Trmator....