Živim v mestu in okolju, ki je sebe proglasilo za kulturno. Ker je tu umrl največji pesnik. Kaj je od tega ostalo danes? Gostiln, v katere je rad zahajal in koval verze, večnoma ni več. Ostal je hram kulture, gledališče. Tam deluje direktor in o gledališču piše novinar in oba nadzoruje mestna svetnica in glavni je mladi režiser. Vsi so po svoje, posredno in neposredno, pripomogli k temu, da so predstavo pokojnega dramatika, častnega občana Kranja, vrgli s sporeda. Pomislite: se je mlademu režiserju utrnilo, da bodo kar vaje za predstavo - predstava. Umetniška svoboda? Da. Umetniška stvaritev? Mogoče. Ravnanje z dramatikom katerega delo so najavili v sporedu, začeli vaje ipd.? SRAMOTA.

Ob zaključku festivala gledališča, so podelili nagrado. Glej no glej: ime ima po istem dramatiku, ki je bil umaknjen, odstranjen s sporeda gledališča kjer delijo njegovo priznanje. Bilo bi smešno, če ne bi bilo tragično. Res gre to čez mero dobrega okusa in res tukaj Talija mora zardevati od sramu. Zato bi nagrado morali dobiti našteti, ki so izvedli predstavo, ki ji ni para v zgodovini kranjskega teatra.

Nisem poznavalec, težko bi se opisal kot ljubitelja. Krivico (četudi v umetnost in njene oblike zavito) pa prepoznam in si upam zapisati tole:

SPOŠTOVANI REŽISER, SPOŠTOVANI DIREKTOR, SPOŠTOVANI NOVINAR, SPOŠTOVANA POLITIČARKA, VI STE DEJANSKI ZMAGOVALCI S PREDSTAVO "ČRTAJMO ŠELIGOVO PREDSTAVO, PODELIMO ŠELIGOVO NAGRADO!"

PS

Podelitev je kajpak počasti kranjski "kulturminister", ki si izmišljuje festivale in molči (kot njegova soproga, omenjena političarka) ob črtanju predstave s sporeda gledališča, ki ga mi plačujemo. Ko pa je treba gostoleti o nagradi ipd., je zraven....Kako prozorno in prazno.

Miran Šubic, univ. dipl. novinar, urednik Trma.si