JAVNO PISMO GOSPODU ŽUPANU MATJAŽU RAKOVCU IN MESTNEMU SVETU

Odprimo okna, preženimo zazohlost province!

Vsak dan prebiramo medijske novice o dosežkih kranjskih kulturnikov virusu in vsem krizam navkljub. Zoran&Ivan Smiljanić sta avtorja NAJBOLJŠEGA SLOVENSKEGA STRIPA 2020 in njun izdelek je nominiran za nagrado Knjiga leta! Mitja Okorn je v Holllywoodu (ZDA) naredil nov film, producent je znani igralec Will Smith in premiera se bliža!

Je Mestna občina Kranj zaznala kaj od tega? Je kdo iz komisije za ngrade in priznanja že zmogel samorefleksije na tako temo? Kranj Mitju Okornu še plaketice ne zmore dati, Zoran Smiljanić je desetletja pozabljen kljub res pomembnemu opusu. Pa Noštjan Gorenc Pižama - vsestranski ustvarjalec? In še bi lahko naštevali tiste, ki niso nikdar do kolen segli naši provincialni zatohlosti, naši ozkosti in plehkosti!

To ni kaka politična kritika, je apel, da se zadeve spremenijo. Da občina odkupi strip in ga podari šolski mladini, ker obravnava del zgodovine, ki je ne gre pozabiti. Da občina pripravi slovensko premiero v Kranju /na Brdu/ in vsaj na en način pokaže, da Kranj po Hladniku, Štiglicu ipd. (več jih je!) ima režiserja, ki je odmeven zaradi svojega dela!

Vem, da bo tudi ta poziv padel med čeri kulturnih birokratov, ki tako dobro znajo živeti od kulture in s kulturo v našem mestu kjer nam zavodov s kulturnim poslanstvom mrgoli. A ni naključje, da ljudje kot Okorn/Smiljanić etc. ostajajo pozabljeni doma, drugod pa cenjeni. To je tako kranjsko, tako značilno naše!

SPREMENITE ODNOS DO LJUDI, KI KRANJ PREDSTAVLJAJO MALO NAPREJ OD JEPRCE! POSVETITE TEM LJUDEM KAKO AKTIVNOST, NE SAMO BESEDE! KAJTI VSI POLITIKI SE TAKO RADI ZAKLINJATE NA NAŠO PREPOZNAVNOST, NA KULTURNO IZROČILO, NA PREŠERNOVO MESTO!

Kulturna prestolnica ali le provinca kjer je vsak svež veter nezaželen!?

Miran Šubic, univ. dipl. novinar