Dovolim si nekaj osebnega, mojega, deliti z vsemi, ki to berete. Pred dnevi sem se pogovarjal s človekom, ki ni zanimal in ne zanima nobenega slovenskega novinarja, medija. Nič zato - čar tega početja je zlasti v tem, da kaj odkriješ. Gre za zadnjega Titovega generala, za živo zgodovino. In za to, da sem kot novinar ob prvem stiku z njim želel nekoč govoriti z njim. Zdaj to objavlja Trma.si. Vem, da bo odzivov veliko: pa koga to zanima, pa kaj nas briga bivša "juga", pa ta "kosovec" bi moral biti pod rušo zdavnaj ipd. itd. Nič zato, provokacija je sestavni del novinarstva. Dovolim si en sam opis pogovora: prav vseeno mi je, kaj si kdo misli ob tem, zame je to eden od trenutkov mojega novinarstva, ki ostajajo v meni. In še tole: banalnost iz tega pogovora o še bolj banalni in sočni opombi Jovanke Broz ni bila (po mojem preverjanju) zapisana nikjer. Zakaj jo je zadnji ostanek bivše države in njene zgodovine povedal meni, ne vem. Sem pa ponosen. Novinar vendarle mora (z)vedeti kaj več.

Včeraj me je kranjski župan prijazno in vljudno vprašal, kako sem. Imava pač dober odnos. Ker je bila pač seja naše oblasti, sem se "svaljkal" po občinski stavbi in pomislite: fotografiral sem sejno dvorano in tam prisotne med odmorom in bil res vljudno naprošen, da odidem na svoj novinarski balkon. Ni bila prisila, ni bilo grdo, a to je Kranj danes: novinar naj ne fotografira npr. mestne svetnice, ki goljufa vse nas? To je oblast, ki smo jo izvolili. In med njimi vsi tisti, ki sem jim pisal o prepovedi novinarskega dela 7.9.2023 ! Nihče ni zmogel odgovora. Pa ne, da bi ga pričakoval ali potreboval, je pa to sporočilo. Odgovora (morda vljudnega v slogu "kako si") ni zmogel župan, podžupana. Morda bi se lahko oglasil celo direktor mestne uprave, do včeraj novinar in urednik in - žrtev politika, ki ga zdaj preganja po sodiščih? Kako hitro je postal oblast, kajne? Še včeraj je klical vso Slovenijo na pomoč zaradi pogroma politike nad novinarstvom, danes pa....?

"Kaplar" naše oblasti me je 7.9.2023 v mojem mestu odstranil ali mi preprečil vstop na javen prostor kjer je organiziral (to trdim...) zasebno požrtijo. Med tem sem se pogovarjal z generalom o časih, ki so minili. Zame je to vrh mojega novinarstva, ker sem edini slovenski novinar, ki je "ujel" pričevanje nekoga, ki je zgodovino ustvarjal in oblikoval (o vsebini ne sodim). Kaj bo kranjski kaplarski potrčko dosegel, ko me je vm ojem mestu z mojega prostora odstranil, jaz pa ga plačujem?

Zakaj mi je torej bližji nek Titov general kot pa kranjske oblastniške - oprostite - riti ?Zato, ker je osebnost, ker ima značaj. Tisti, ki leta 2023 v demokraciji potrjujejo zlorabo oblasti nekega "kaplarja" so enaki nekomu iz te zgodbe, kajne?

Kje ste Matjaž Rakovec, Janez Černe, Manja Zorko, Branko Grims, Ana Černe, Irena Dolenc, Andreja Kert, Zoran Stevanović, Igor Velov, Boris Vehovec oziroma vaše stranke, ko se v Prešernovem mestu novinarja odstrani, mu onemogoči delo in prisvoji javni prostor za požrtijo na naš račun? Jaz vem, kje ste. Ni vas.

Miran Šubic, občan Kranja, državljan Slovenije in novinar