Spoštovane bralke in bralci Trma.si!

V zadnjem času smo objavili celo vrsto prispevkov in jih bomo še, če bo treba. Gre za nekaj kar je nepojmljivo in nedoumljivo: če nam nekdo pošlje zapisano laž ali če nam nekdo pošlje popravek na nekaj česar sploh nismo zapisali = njegova ustavna pravica, da to objavimo! Prav ste prebrali. Kje je zapisana zta pravica? Zakon o medijih je ne vsebuje ali pozna, gre pa za odločitev v eni od zadev na vrhovnem sodišču. In zdaj je ta judikat postal pravilo. Zato si vas drznem opozoriti: mi skladno z našo pravno državo objavimo marsikaj kar nima nobene utemeljitve. In priznamo: objavimo tudi popravke svojih napak, če so.

Zakaj to pišem? Ker je v tej državi ustavna praivca tudi svoboda govora ipd. A sta mi jo odrekla politik in njegov uradnik in onemogočila novinarsko delo. Ne samo to: preprečila sta ga. In politik mi že mesece onemogoča, da bi obveščal javnost o njegovem delu. Bolje zapisano: skuša onemogočiti, ker novinarji pač najdemo druge vire. Ustavna pravica? Ali pra....?

Vzporedno s tem pa smo soočeni z novimi in novimi temami. Velika večina je povezanih z bralkami in bralci. Nam sporočajo kar vidijo. Pa kaj pogrešajo. Pa ... ogromno tega. Je potem čudno povprečje v zadnjem mesecu dni, ko se je zgodilo 300 000 obiskov Trme v 30 dneh? Ponavljam: statistika nič ne pomeni, če ne bi ob tem ponudili ustreznih odzivov, zapisov, fotografij. Ponavljam: ko sem prebral, da so štiri nova električna kolesa za direktorja zavoda, ki mu plačam sleherni cent plače ipd. pomembna, ker gre za zmnanjšanje ogljičnega odtisa, sem bil prepričan, da večje traparije še nisem prejel od vprašanih. Zato namreč, ker ima pod okonom pisarne že kolesa iz našega žepa plačana. A si je z našim denarjem omislil nova. Ker ve, da ima varno kritje...ker lahko dela kar hoče...ker je to Kranj 2024.

Trma.si počasi drsi v poletni čas. Kaj bo novega, je odvisno od vas. Vas pa lahko od 1.julija dalje opozorimo na rubriko Trmator, ker bo drugačna. Ponudila bo branje, ki je tudi neka inventura. In zadeva, jasno, novinarstvo in še kaj zraven. Kot sem že napisal: to dolgujem sam sebi.

Miran Šubic, urednik Trma.si