Godlarji nam za Pusta ne bodo prodajali smešnic. Kranj se osamosvaja, imamo lastne šeme in svoj sprevod. Koristno in poučno. Do zdaj so nam iz Šenčurja uvažali štose, mi pa smo to plačevali. Zdaj imamo svoje šeme. Svoje norčije. Svoj praznik norčavosti.
Kranj naj bi se tudi na tak način izkazal kot mesto. Kamor bodo turisti kar drli, jasno. Kjer bomo privlačni in zanimivi. Vstran resnico, da novi direktor novega zavoda za turizem in kulturo mesec dni po nastopu funkcije ne ve, koliko judi je v zavodu zaposlenih. Vstran zahtevo, da se izsledki (nič kaj veseli, a za koga lahko norčavi) revizije istega zavoda v času prejšnje direktorice, predstavijo svetnikom na seji sveta. To so pač obrobne bolezni prizadevanja, da dobimo nove študije in analize in izsledke novih šefov. Ki so nesporno pametni, imajo visoke šole.
A je resnica dokaj preprosta. Mesto je treba napolniti, a mora imeti življenje v sebi. Kulturno, gospodarsko, trgovsko in... še veliko takih. Preprosto mora dihati sp olnimi pljuči. Primer slovenske prestolnice in tudi zgled, je blizu. Kranj s pustom ni izviren, a je zraven. S Prešernovim smenjem je izviren in priljubljen. Pa se igrajmo naprej? Kulinarika je v zadnjem času slovenski hit, vsi vabijo v gostilne...mi pa smo kranjsko klobaso pozabili. Pa je idealna za srečanje avstrijskih, nemških, hrvaških in kajpak slovenskih klobasarjev in jedcev! Preprosta zamisel, ki se kar lepi na harmoniko in še kaj. Ni dovolj fino? Ni dovolj v slogu analiz in študij? Pa je preprosto in lahko traja - na primer- ves mesec. In imamo še spremljajoče prireditve: izberemo klobasanje leta. Tistega, ki klobasa čez mero, ne bo težko najti. In Kranj napolnimo na čisto preprost način, kajne?
Ne prodajamo svoje pameti kot edine. A projekti, študije, analize, ekspertize so žal do zdaj pokazali, da Kranj z obstoječimi prometnimi tokovi in navadami ne bo poln. No, saj še en most pod Kranjem v letu dni ne moremo popraviti, mi bi pa radi ljudi vabili v mesto!?
Prešernov smenj pred nami je dokaz, da znamo. Učinkovite so ideje, ki so preproste. Ugriznimo v kranjsko klobaso, je preprosta in naša jed....