Pa kaj ti je tega treba? Kaj se zaganjaš nekam brez razloga? Zakaj bi imel ti vedno zadnjo in svoj prav? Vprašanja so na mestu, ni lahkih odgovorov. Je pa temeljni dvom v življenju: si borec ali ne? Ker si lahko tudi - norec. Ki v svojem okolju žanje dvignjene obrvi in posmeh ali še kaj hujšega...

Recimo: direktorju javnega zavoda je prekipelo, da mu nek novinar stalno kritično očita to in ono. Da ga "ujame", ko meša plačila zavoda s svojo kartico. Da ga opomni, ko plača storitev, ki sploh ni bila izvedena. Da ga "nadzoruje" pri plačilih in pogodbah in tako naprej. Najbolj pa, da neprestano kritizira (ostro, preostro....?) nekaj, kar mu prinaša sedež poleg župana, slastne jedi in vrhunske pijače!? Pa se spozabi in naredi nekaj kar je za vse demokratične države čez rob.

V neki drugi državi ali občini, bi direktor že bil bivši. Ker je njegovo početje (ne glede na novinarjevo tečnost, enostranskost in še kaj...) nevzdržno z vsemi demokratičnimi standardi mesta in države. V tem mestu in tej državi pa za njegov hrbet stopi oblast. Najprej župan, nato vsi ostali. Eni z dejanji, drugi (so v večini) pa z molkom. Ker imajo slabe izkušnje s tečnobo novinarsko, jasno. To je Kranj danes in tukaj in nisem ga vesel. Ne da bi pričakoval, da bom na tehtnici težji od nekoga v keterega lokalu se oblast odlično počuti....

Borec pa je tudi - norec. Juriša kjer bi se moral malo taktično umakniti. Ampak: vedno rad objavim svojo fotograifjoz zastavo udarne partizanske brigade. Sodim tja, priznam. Enim je to slabo, drugim ne. Tako je življenje in ponosen sem, da vse udarce v svojem času prenesem. Nikdar pa se mi ne zgodi, da bi ne bil borec. Mnogokrat zaman, mnogokrat proti premoči.

Nihče ne stoji za mano. Nimam oblastne potuhe. Ko bo Trma imela 18 000 000 klikov, je verjetno ne bo več. A bom vedno o tem odločil kot borec. Se spomnite tistih, ki so me pljuvali, ko sem sodeloval z isto občino (ali županom), ki mi danes v tem mojem mestu prepoveduje delovati kot novinar? Kako se vse obrne, kajne? Oziroma: kako se ljudje spremenimo, kajne?

Borec ostaja(m) borec. In norec, če hočete.

Miran Šubic, ki sem politične oblasti mojega mesta spremljal od nastanka države in se mi nikdar zgodilo, da bi mi neka oblast prepovedala poročanje - na živce sem šel vsem!

ps ali včasih niti tisoč besed ne pove, kar zmore...

ž ali