Ko sem gulil šolske klopi, je on vodil socialistično mladino. Če se jutri upokojim, bo nekako simbolno moj predsednik. Ali vsaj predsednik stranke upokojencev. Ljubo Jasnič je bil najprej VELIK TOVARIŠ, ki je v prejšnjem režimu sodeloval z VELIKIM TOVARIŠEM Janezom, ki je v tistih časih vodil Titove mladince v koloni pohodniko v Titovo Jajce. Simbolično sta na isti dan dosegla kar jima od nekdaj pripada: vodenje, upravljanje nas, ki smo nekoč bili tovariši in smo zdaj gospodje. Z drobno razliko: nismo bili veliki tovariši in še manj smo veliki gospodje.

Ko sem se danes prebudil, je novi Tito še vedno vodja nove partije in Titov mladinecvodi stranko, ki ima največje volilno zaledje. Pogledal sem na koledar: ja 2021 je to - nismo zavrteli zgodovine nezaj? Ali pač ? Bolj kot Janša spominja na Tita, še Ljubo ne more. Bolj kot Janše postaja Tito, Ljubo ne bo mogel. A skupaj sta eno: ostanek časa, ki je minil - a ne zanju: delujeta naprej na oblasti, z oblastjo, zaradi oblasti.

Mnogi bodo ponoreli: primerjati Janeza in Ljuba je nevzdržno. Trdim, da ne. Janez je pot na oblast začel po levi poti in potem ubral lažjo po desni in dosegel cilje, ki bi jih po levi poti težje. Ljubo se je vedno držal leve, a na njej ovir ni bilo - spremenil se je sistem, spremenil se je Ljubo in "menedžiral" to Slovenijo iz ozadja, če jo je prej iz ospredja.

Ni naključje, da sta na isti dan (p)ostala predsednika strank. To je najlepši dokaz, da se marsikje nismo premaknili niti koraka naprej. Ravno nasprotno: gremo nazaj! Kajti nesposobnost največje stranke, da najde voditelja, ki bo dejansko naredil korak naprej, je enaka nesposobnosti dojemanja "jasničev", da vendarle ne bo šlo kot nekoč.

Zdaj tisti, ki se ob tej farsi politike zgražamo (Orbanu pa se najbolj glasno ploska sredi Slovenije), kot "teleta v nova vrata" čakamo. In naivno verjamemo. Da je v Sloveniji in nas vseh ostal ščepec razuma in bomo nekoč le znali pomesti s tistimi, ki jim ves ta čas tako ali drugače gre samo za oblast in njeno slast.

Gospod in/ali tovariš je pri nas eno in isto....