Koliko slovenskih novinarjev je napadel kdo doma? Podtaknjen ogenj in grožnje s smrtjo - dokumentirano! Polovica ljudi ploska: prav mu je, naj dobi svoje, treba ga je....drugi pa so bolj ali manj tiho. Taka je kranjska scena, ki sem jo sam doživel 7 let nazaj. Zato me danes kar zmrazi, ko vidim na nacionalnem ekranu kolega, ki je še včeraj služil na portalu, ki sem ga kot davkoplačevalec plačeval jaz!? Sem mu zavisten? Ne, ker sem mu marsikaj napisal takrat, ko je še v takrat mojem podjetju pravico med novinarji razumel po priimkih: ko so odpustili eno kolegico, je bil tiho - ko pa so dregnili v njegovo zaveznico&sotrudnico nas je vse skušal "najet", da se upremo...In sem se uprl: takemu pojmovanju pravičnosti in kolegialnosti. In mirno bi pisala oba kar pač piševa, če ne bi kolega začel tik pred političnimi odločitvami lepo "ubijati" na desni in bi mu drugi dali pri tem veter v jadra! Pa ne pišem o bistvu: torej vsebini njegovega dela, ker zanj odgovarja sam. Pišem o trenutku, o "kampanji", ki je prodana pod "preiskovalno novinarstvo"!? In z(a) njim je ista sotrudnica kot nekoč v mojem podjetju in vse se ponavlja....

Trmo sem ustvaril zato, da bi pisal. Objektivno? Ne. Resnico? Ne. Nikdar si nisem lastil teh pojmov, ker me je o njih "učil" najbolj k cenzuri nagnjeni šef v mojem prejšnjem podjetju. Zato je Trma lahko razumljena in sprejeta kot neobjektivna, lažniva obrekljiva ipd. To je presoja bralcev in danes se je oglasil eden silno uglednih Kranjčanov, ki je bil nekoč vpliven ipd. in bi mu zaradi kakega vzroka morda v Kranju lahko postavili - spomenik za to, kar je počel. In me je poklical in dejal, da mu je Trma vir informacij. Dovolj. Povsem dovolj.

Živimo v okolju kjer je medijska krajina res zanimiva: desetletja 1 (en) medij prodaja resnico in jo lepo dobi plačano z javnim denarjem. Preiskovalne novinarje plačuje portal, ki je plačan z državnim denarjem. Strankarska trobila JJ so plačana z madžarskim denarjem.

Tu se počutimo močne: nismo plačani z nobenim denarjem. Nismo odvisni od nikogar, od nobene denarnice. Nismo ne edina resnica, ne edini objektivni: pišemo kot pač hočemo! In to je demokracija. Danes ni noben greh biti desni ali levi medij. Greh pa je, če ne prepustiš bralcem, da izberejo. Kranj je izbral Trmo in Trma je izbrala Kranj. Mi smo kranjski in svoji. Z grehi in brez. Dovolj?