Kranju vsako leto na računu ostaja denar, a oblast nam stalno trobi, da denarja ni za to pa za ono in za tretje...? Ne bomo se spuščali v finančno telovadbo in "hokus pokus" občinskega financarja, kot nevedneži beremo (pokukajte na občinsko stran v gradivo za današnjo sejo mestnega sveta...) pač številke in ne moremo verjeti...

Kranj se lani ni zadolžil niti centa. Pa bi se "moral" po sprejetem proračunu za 12 000 000. Zadolžil se ni, ker ni potreboval denarja. Logično: vsako leto milijone prenaša v naslednje leto. Milijone, ki ostanejo neporabljeni. Dobro, da se ne zadolžujemo, kajne? Ne bo držalo: zadolževali bi se, če bi naše naložbe tekle kot je zamišljeno in ne kot pač tečejo.

Zato so vprašanja o razvoju na mestu. Tale tabela pove več kot vse besede.

In zato se lahko vprašamo: kako, da nam denar ostaja čeprav je dejansko "rezerviran" za številne projekte, obljubljene izboljšave ipd.? Preprosto zato, ker tega (še) ni. Ko bo, bo pač tempo porabe denarja hujši. Ampak: oblast Matjaža Rakovca se je zadolžila dejansko za 11 600 000 evrov - samo lani pa bi se "morala" za 12 000 000?

Odgovori o tem, zakaj je temu tako, niso enostavni. Zagotovo bi nanje moral odgovorit šef za projekte Tomaž Lanišek, ki je nedavno postal v.d. predsednika ameriško-slovenske zbornice kar je ugledna funkcija. Ampak: v Kranju šteje kaka nova obljubljena dvorana pa dom za upokojence pa nadvoz čez cesto pa....o avtobusni postaji, regijski bolnišnici in še čem smo raje kar tiho.

Enostavno bi bilo uperiti prst v župana in njegove, ki brišejo kljuke po ljubljanskih uradih in skušajo pognati kranjske naložbe. Pa ne gre oziroma gre - slabo. Zato še vedno capljamo na mestu in se očitno raje ukvarjamo s smučarsko dvorano pod Joštom in političnim parkom slovenske himne sredi mesta.....

Torej: je denar ali ni denarja? In kako (ne)znamo z njim?

Miran Šubic tega ne ve. Ve pa, kdo bi moral vedeti....