Koliko nas je, ki se ustavimo na "aveniji odsekanih glav" kot je sarkastično ime za Park La Ciotat pri nekdanjem kinu? Redki ali nihče. Pridejo tja tujci in buljijo v kipe, ki ne premorejo nobenega pojasnila, zakaj so tam? Ne. Gre za popolno uzurpacijo prostora po zamislih lokalne politike. Je bil kdaj javni dialog o tem, da si kipe zaslužijo v Kranju ljudje, ki so živeli v Prešernovem času in...? Pa vsa čast znanim pesnikom in kulturnikom in, ki so tam. Bomo jutri postavljali kipe tistim, ki imajo glavno lastnost s tem, da so živeli - oprostite - v času Rogliča, Garnbretove, Dončića...

Koliko se nas bo ustavilo v Parku slovenske himne? Zaradi vsebine - malo. Zaradi počitka, morda. Nikomur pa ni lahko dopovedati, zakaj v Kranju velja počastitev samo rojakoma, ki počivata v sosednjem Prešernovem gaju in sta napisala tekst za nacionalni himni, skladateljema teh dveh himen pa ni namenjena tako rekoč niti beseda?

Politika se je v Kranju spomnila tudi filmskega festivala. Kar tako in počez. Slednjih je kot peska v puščavi, zakaj ga ne bi imeli še mi? Mimogrede: na tak festival še ni prišel uradno najbolj znan slovenski filmski režiser, ki ima to smolo, da je Kranjčan - a ni ravno po volji politiki! V Kranju sta bila rojena slavna Štiglic in Hladnik, mi pa smo skupaj skrpali nekaj kar morda seže do Jeprce. Kdo si je to izmislil? In zakaj za to je denar, za kaj drugega ga pa ni - to so klasična vprašanja.

Danes najraje ne bi bil Kranjčan. Ker mi park na cerkveni zemlji kjer je domnevno spodaj še pravo najdišče iz železne dobe, ni moj park. Da bi bil od nekega nadškofa odvisen, kaj bo čez petnajst let (za toliko časa so ga odstopili za park...) tam, ne pristanem. Pristala je občina, ki jo zastopa župan. Meni posiljeni parki niso nobena popestritev Kranja, bi pa rad šel v kanjon Kokre, če bi dobil vsebino, ki jo ista oblast obljublja...pa tudi v Bleiweisov park morda. Pa je kot "fata morgana".

Gradimo politične parke za politike in zaradi politikov. Streljaj proč je kranjski botanični vrt, ki bo kmalu šel rakom žvižgat, ker pač propada. In je spomenik in je na občinski zemlji pa ta oblast tega ne more urediti? Pač pa sprejme darilo od tistega podjetja s katerim se toži na sodišču?!

Provinca, zatohla provinca. Kjer se odiprajo parki, ki jih nismo sprejeli za svoje in kjer imamo vse več spomenikov in vse manj spomina. Zato danes nisem navdušen nad novo pridobitvijo. Ni problem, moja stvar. Plačal pa sem jo, ker je politika tako odločila. To pa je (lahko) problem.

Pa naj se slikajo vsi s predsednico in nadškofom - to je ilustracija Kranja danes!

Miran Šubic, ki imam svoje mnenje