Začeli smo za Božič 2011. Iz nič. S pomočjo dobrih in sposobnih ljudi kot je Franci Lajovic in še kdo. In s trmo: bom malo pisal, si dal duška, za svojo dušo, iz veselja in z veseljem in...

Zdaj je Božič 2019. Vmes smo se za tri leta (skoraj) samoukinili. Zakaj? Zaradi pritiskov na Trmo oziroma Trmatorja. Konkretnih in jasnih in nedvoumnih. Pri časopisu kjer član uredniškega odbora piše za konkurenčni portal poročila o požrtijah in zraven še lepo za mestni časopis, je bil Miran Šubic opozorjen, da bo ostal brez službe, če bo pisal Trmo. Ni dvoma in vemo, da je vse to realiziral odgovorni urednik Miran, ki je prej soimenjaka pustil 5 (pet) let mirno pisati Trmo. Ki ni bila sporna, dokler.... dokler se ni dotaknila koga, ki se ga po Miranovi oceni Miran ne bi smel. Ampak: leta 2019 je Miran Miranu pomahal (oziroma niti to...) in Trma je "oživela".

Obljubljani smo dolgo, zdaj je obletnica kot nalašč za zadovoljstvo, da je Trma prenovljena. Božiček si je nadel Jakovo podobo, truda in dela ni manjkalo. Trma je drugačna in nova in kmalu res vsem na ogled. Saj še ni Božič....Mimogrede: vse to je prostovoljno delo, vse to ni plačano, vse to je pač trmarjenje. Osem let! Brez ficka v žep. Pa saj se zadovoljstva ne da plačati.

Danes obujamo nekaj tekstov iz takratnih rubrik. Ponujamo jih v dokaz, kako smo začeli. Vmes pa je zdaj 6 000 (šest tisoč) tekstov, fotografij niti še štejemo. Ja, 6000 je objav in 12 000 000 (kmalu) je klikov na Trmo. Mnoge žuli, mnogi bi jo ukinili, mnogi je ne marajo - ampak VSI JO BEREJO! Čudno, kajne: pa saj je obrekljiva in podkupljena, lažniva in še kaj. Pa vseeno število bralcev narašča. In bo še.

Trma je medij, ki mu v Sloveniji ni para. Nas ne moti, kakšno mnenje imate o njej - samo, da ga imate. Hvala vsem, ki ji pomagate, posebej seveda še enkrat Franciju in Jaku in mojima prijateljema, ki vsak po svoje kaj dodata. Zdaj je čas daril, nova Trma je darilo. Prepričali se boste.

Miran Šubic, Kranjčan in tudi "oče" Trme, urednik in novinar in.....