Uredniška presoja ali cenzura iz leta 2014, ko je bil že v polnem razmahu spor Ukrajina-Rusija in je bil v Moskvi veleposlanik Primož Šeligo, Kranjčan. Ko sem od tam prejel anonimno sporočilo, nisem mogel verjeti...

1.

Šeligo je postal velik ljubitelj res posebnih psov pasme borzoj, ko je bil še partner druge kranjske diplomatke Nataše Prah /v Kijevu je bila veleposlanica/. Ko sta se razšla, je (okoliščine so kazale na samovoljo...) odpeljal psa ali pse s seboj in potem, ko je bil veleposlanik, so mi zaposleni pisali, DA JE ORGANIZIRAL PASJE ROJSTNE DNEVE, DA SO PSI NOSILI SWAROWSKI OVRATNICE, DA SO ZAPOSLENI MORALI SKRBETI ZA PASJE OBISKE PRI VETERINARJIH IPD. NISEM MOGEL PREVERITI, A NEKAJ JE BILO NEDVOUMNO.

2.

Dobil sem podatek, kdaj bo Primož Šeligo iz Moskve v Kranj (seveda med časom, ko je bil veleposlanik) preko več držav v Kranj pripeljal borzoja (enega ali dva). KER PES POTREBUJE POČITNICE, JE ŠELIGO DOMNEVNO PREKO BELORUSIJE, POLJSKE, SLOVAŠKE, AVSTRIJE V KRANJ PELJAL PSA V POSEBEJ PRIREJENI PRIKOLICI. STOPIL SEM Z NJIM V KONTAKT IN POTRDIL JE POT V KRANJ. ČAKALI SMO GA DO JUTRANJIH UR, A JE PROMETNA NESREČA (NE NJEGOVA) ZAVLEKLA PRIHOD - NASLEDNJI DAN SEM FOTOGRAFIRAL PSA, KI JE BIL ŽE V KRANJU NA POČITNICAH.

3.

Veleposlanik je prepovedal sleherno objavo, mi grozil s tožbo, a jaz sem tekst oddal. S PODATKOM: TAKOJ PO PRIHODU DOMOV JE DIPLOMAT NASLEDNJE JUTRO SEDEL NA LETALO IN ODLETEL NAZAJ V SLUŽBO V MOSKVO, KI JE BILA ŽE TAKRAT SILNO "VROČE" DIPLOMATSKO MESTO TUDI ZA SLOVENIJO. O tveganju take poti s psom čez "pol Evrope" v stiku z nevralgičnim območjem (ne)varnosti sem pisal. In o tem, da so na ministrstvu za zunanje zadeve "pokrili" diplomata (minister Karel Erjavec), da je prevoz psa opravil med dopustom.

4,

VERODOSTOJNE ZGODBE DNEVNIKOVI UREDNIKI NISO TAKO OCENILI IN MI SPOROČILI, DA JE NE BODO OBJAVILI. CENZURA? ZAME NESPORNO, KER SO OČITNO ZAPELI TELEFONI IN SE POČETJA IZ PASJE LJUBEZNI NI SMELO OBJAVITI. PA ČEPRAV JE PES IN NJEGOV DOPUST DOBIL PREDNOST PRED DRŽAVNO SLUŽBO VSAJ ZA NEKAJ DNI.

5.

LETA 2022 SO DIPLOMATA IZ KRANJA KAZENSKO ODPOKLICALI PO UGOTOVITVAH NEPRAVILNOSTI. A SLEDNJE NAJ BI SEGALE (NEURADNO) TUDI V ČAS DELOVANJA V MOSKVI KJER JE BIL ROJSTNI DAN PSA DEJANSKO PRAZNIK. KAKOR ZA KOGA.

(podatke o vsem še hranim.....)