Zgodba fotografije iz albuma je prava skrinja spominov. Takole se je Carlo Ancelotti, eden najbolj uspešnih trenerjev vseh časov, fotografiral z novim igralcem (kadet do 16 let) AC Milan Urošem Palibrkom iz NK Triglav Kranj. Bilo je v Milanellu, Milan je bil na vrhuncu slave in svetovni klubski prvak in...Uroš Palibrk pa velik talent. Zadnjo pomlad je pomagal klubu iz Škofje Loke obstati v tretji ligi, zabijal je gole kot v najboljših časih. Nekje vmes je Carlo osvajal naslove lige prvakov, Uroš pa svojega talenta in nikoli razvil do konca. A hotel ga je veliki Milan...

Liga prvakov je spektakel, ki tudi za nogomet hladnemu ponudi vse. Imel sem srečo, da sem v živo videl devet finalnih tekem - od Berlina 2015 nazaj. Dve sta bili kultni in sodita med najbolj dramatične v zgodovini tega tekmovanja.

V Barceloni so Angleži proti Nemcem v dveh zadnjih minutah poraz spremenili v zmago in ManUnited je slavil kot Angleži znajo. Bil sem na tribuni in tudi sam nisem mogel verjeti, s čem je postregel najbolj razširjen, priljubljen ipd. šport na svetu. Sedem let kasneje sem sedel na tribuni v Carigradu: epski remi po zaostanku z 0:3 je prinesel enajstmetrovke in zmago Liverpoola nad AC Milan, ki jim je "vrnil" naslednje leto v Atenah...To je bila tekma vseh tekem po dramatičnosti, nedvomno. Vmes sem videl marsikaj: kadarkoli je igrala Barcelona, sem jim prinesel srečo v finalih (Pariz, Rim, Berlin...), imel pa srečo, da sem ujel tudi malo zakulisja tega tekmovanja in dogajanja...

Nešteto tekem, nešteto usod. Enim svetovna slava, drugim porazi - to je šport in nogomet. Vedno sem finala spremljal s pričakovanji in gol Messija z glavo v Rimu ali pa vrtoglava ponudba za preprodajo vstopnice v Parizu ostajata drobca za vedno. A nekaj je nad vsem: v Carigradu so med tekmo in ob polčasu Liverpoolovi navijači prepevali kot bi vodili, a so zaostajali s tremi goli in na koncu slavili. Tista pesem je vrhunec pripadnosti, a leto kasneje sta se ista kluba srečala v Atenah, slavili so Italijani. Navijači poražencev vedno prvi zapustijo prizorišče in tudi v Atenah je bilo tako. Z njimi smo že sedeli v središču, v popularni četrti Plaka. Niso bili veseli, ko se vsujejo zmagovalci, navijači Milana. Mi, nevtralni, smo se zdrznili: kaj pa bo zdaj, bo ravs? Angleži so še enkrat več pokazali svoj pogled na nogomet: zdrveli so iz lokalov in naredili špalir Italijanom...Aplavz mi odzvanja v ušesih. Nepozabno.

Danes bom vesel, če zmaga Dortmund. Zato, ker sem nekoč bil tudi tam in videl, kaj je hram nogometa in kakšno pripadnost imajo do "gelb scwarz" barve Borussije. Vsakemu nogometnemu navijaču priporočam, dakdaj gre tja gledat vse kar nogomet odlikuje: pripadnost, zvestobo, poznavanje igre, miroljubnost, red in organizacija....to je Dortmund. Zato jim privoščim uspeh....In dodam: bil sem na skoraj vseh pomembnih in znanih stadionih Evrope, a prav tako z veseljem in pričakovanjem grem na 60 let staro tribuno navijat za Triglav....še danes!

Miran Šubic, navijač