Muslimanom v Črni gori ni bilo lahko. Mnogi so jo zapustili. Tudi Ahmed. Kot mnogi drugi rojaki je pristal v Sloveniji, v Kranju. Še več jih je šlo čez lužo, v New York in okolico. Ahmed je še kak dinar ali marko ali..zaslužil kot "dobri duh nogometnega kluba Triglav". Vsem nam je bil "duša kluba" s pristno duhovitostjo oziroma najbolj nazorno: zajebancijo. Z njim je v klub prišel visok fantič, ki je kasneje postal član prve ekipe, ko je Triglav leta 1998 postal prvoligaš. Dva metra (malo več ali manj) v višino - nisi ga mogel zgrešiti. Ahmed ga je vzgojil kot očetje znajo: skromen in tih, na igrišču je dal vse od sebe. In kdaj nam je Ahmed kaj zaupal o Gusinju tam daleč na jugu...

V Kranju je Ahmed nenadoma odšel, ni ga bilo več. Smrt poseže kruto v življenja in Denis je kmalu za njim odšel - a drugače in drugam: v ZDA, v New York. Tam je bilo in je rojakov iz Gusinja kolikor hočeš in počasi je lik visokega branilca začel medleti. Tam čez je pognal korenine, žoga ni bila več pomembna. Nekajkrat smo še bili v stikih, a v življenju se vezi trgajo, kaj hočemo.

Ko sem se ta konec tedna srečal z gručo ljudi sredi Ljubljane, sem ga takoj prepoznal. Denis! Stisnila sva si roki, nasmeh ob srečanju in presenečenje! Ob njem je bil gospod, ki je nekoč dnevno obiskoval naš dom. Pismonoša, prinašalec dobih novic. Kaj ima on z Denisom? Ima, ima: gospo, ki je njegova hči in Denisova žena. V New Yerseju živi družina na katero je seveda tast še kako ponosen. Posebej na vnukinjo, jasno. Po četrt stoletja je Denis kot je bil miren in spoštljiv. Zopet je v Kranju, tokrat z lastno družino. Kakšna zgodba! In kako nas življenje vse skupaj premetava sem ter tja in na koncu ali pa kdaj vmes se srečamo, najdemo, stisnimo roke.

Spomini so me ob tem res presenetljivem snidenju preplavili. Poklical sem prijatelja, ki je tudi doma iz Gusinja in, ki je ogromno dal Triglavu. Izreden človek kot malo takih - vedno znova pa rad priseže na Kranj in Slovenijo. Ko je bila vojna 1991, se je šel takoj prijavit kot prostovoljec. On, južnjak...kot mu rečejo.... je želel braniti državo. Navdušen je bil nad Denisovim obiskom Kranja, a tudi on me je presenetil: "Veš, poleti boš v Gusinju videl ogromno vozil slovenskih registracij in v lokalih slišal slovensko besedo. Kraj si je opomogel, ljudje so se vrnili, eni vlagajo v očetnjavo..." Lepo. In sem se spet spomnil na Ahmeda, ki je v klubskem ekonomatu zlagal drese in ustvarjal vzdušje.

Kako malo je včasih treba, da se ti dan izpolni z neko vsebino, ki prežene vse dnevne zagate in tegobe. Nogomet in Triglav sta okvirja zgodbe, ki poveže kontinente. A vsebina je ista: človeško preprosta kot je srečanje prijateljev. Vse dobro vsem kjerkoli že ste in boste!

Zg. Bitnje, 26.5.2024