Na balkonu se pritajim za vrati, spodaj pa pravi pomladni vrvež. Malčki so v elementu in zato mi ni nikoli dolgčas: kakšne le uganejo, česa vse se ne spomnijo! Zadnjič jih je razburila beseda "komisar" oziroma kdo bo "evropski komisar"....Hitro je bil ogenj v strehi!

"Kakšen komisar, to je komunajzarski naziv! To nič ne šteje, šteje samo komandant in jaz sem bil vedno komandant in vedno bom. Imam vojačke in tankce in če kdo nagaja, ga kar iz peskovnika vržem. Moja je prva in zadnja, nekoč pa je bil glavni komandant maršal..." je bil važen Janezek, ki malo po dolenjsko zavija in le redko trpi ugovore. Po povedanem je strumno salutiral in že je spet prestavljal vojačke sem ter tja...."Komisarka bi pa znala biti: to so lepo oblečene pa zrihtane gospe! Z letali se vozijo in rade govorijo in ni res, da moraš kaj posebnega znati. Važno je, da si pravemu všeč in ti reče "aj lav ju"! Potem imaš veliko denarja in zato bi jazo to lahko bila," je hitro in odločno pristavila ppotegnjena punčara, ki v peskovniku ne uživa posebne priljubljenosti tudi zato, ker hoče biti vedno prva in glavna in sploh - komisarka! "Komisarji so imeli rdečo zvezdo na kapah, to je najbolj pomembno," je sesal palec na levici mali Lukec, ki je to čveknil kar tako, v prazno. Ga ne jemljejo preveč resno, ker sesa prst in se vedno s kom po pomoti rokuje z levo roko, desno pa za hrbet skrije. Tanja je sramežljivo gledala v tla, ker ji ugaša veljava v peskovniku. Rada pa pokaže s prifrknjenim noskom, da je ona sicer del druščine - a vendar bolj pametna, drugačna....Ni zmogla biti tiho: "Jaz poznam veliko ljudi tudi izven tega peskovnika, ker pač kam gremo in je zanimivo. Če se v rdeče oblečem, me vsi opazijo in tudi poslušajo. Jasno, da bi bila lahko komisarka ampak nočem. Zdaj bom zanalašč bolj tiho, boste videli: brez mene je dolgčas, še kregat se ne znate, če me ni!" Matejček je fantič s polizanimi lasmi in očali na nosu, rad pa razkazuje tudi križec na verižici. Ga vedno potegne čez majico: "Vsaka oblast je od boga razen, če te bog ne mara. Bog pa ne mara tistih, ki ne znajo poklekniti, ker je on komisar in komandant obenem. In bog bogova tudi kot rad reče moj ati!" je razložil svoje videnje komisarske vloge in funkcije: "Meni je Tina rekla, da naj bo komisar vesel. Kislih obrazov ste že vi vsi, ko vas vprašam, kdo je komandant? No, če sem jaz komandant, bo komisar vesel, Tinca pa zadovoljna. Saj veste, da se imava rada in ji vse ustrežem..." je bil presenetljivo odkrit, jasen in odločen Roberto, ki se je zadnji pridružil druščini v peskovniku in hitro postal glavni - čeprav mu z hrbtom osle kažejo in celo iztegnjen sredinec sem že videl...Planili so v en glas: "Vesel ali ne, bomo še videli...mene si izpustil....mene preskočil...mene..."

Iz kuhinje je v vrvež pod balkonom posegel znan glas: "Greva k moji mami pa nič ne zavijaj z očmi. Že en teden nisva bila pri njej, ona pa tako čaka vsak obisk! No...vsak....tebe morda še lahko pogreša...." je razmišljala na glas moja boljša (in močnejša) polovica. Pri naju je jasno, da je lahko komandantka in komisarka ena oseba. Že dolgo...