Pomislite: nekoč nihče ni verjel, da bo konec skupne države - pa je bil. Če bi nam rekli pred desetletji, da bo Slovenija igrala na SP v nogometu, bi dol padli od smeha! Če bi nam pa dodali še, da bomo evropski prvaki v košarki in bomo evropske kolajne pobirali še v rokometu in odbojki, bi se smejali še bolj. In ko bi nam nekdo rekel, da bo Slovenec v ZDA postal planetarna zvezda med košarkarsko smetano ? Ali pa, ko bi nam nekdo zatrdil, da pride čas, ko bosta dva Slovenca na Tour de France med seboj tekmovala za zmago?

Pa ne smemo pozabiti fenomena Tine Maze in njenih zmag in kolajn. Ampak: to še nekako gre, ker smo bili od nekdaj smučarski narod. Kaj pa uspeh hokejistov na ZOI, preboj pod sam vrh in slavni Anže Kopitar s Stanleyevim pokalom v rokah?! No, saj imamo tudi Tima Gajserja, kajne? Pa še koga zraven!

Živim(o) torej v času, ki ga tudi sanjati ne bi znali kaj šele da bi ga slutili....Blaženi občutki samozavedanja naroda se najbolj zrcalijo skozi tiste, ki so medijsko najbolj izpostavljeni. Gorenjci smo s Kopitarjem v tej kategoriji, morda dodamo še Jana Oblaka, ker je nogomet pač planetarno medijsko razširjen. Kranjčani? No, tu smo malo izven "naj" kategorije, a nekako zraven. Pa ne bodimo tokrat malenkostni: 2 milijona nas je vseh pa se rojevajo in naredijo taki izjemni športni junaki!?

Sreča, ki jo imamo sodobniki teh junakov, je neizmerna. Lastimo si jo vsak zase in vsi skupaj. Prošnja za vse nas je pa tale: DAJMO MALO NJIHOVE SAMOZAVESTI VZETI, DAJMO SE NALESTI NJIHOVIH ZNAČAJSKIH LASTNOSTI, PRENEHAJMO ŽRETI DRUG DRUGEGA IN VSI VSE SKUPAJ - LE KAJ BI SI PREDNIKI (IN VERJETNO) ZANAMCI LAHKO ŠE ŽELELI OB DEJSTVU, DA UŽIVAMO VSO TO SLOVENSKO RAPSODIJO USPEHOV? NE BODIMO MOJSTRI FOUŠIJE, BODIMO LASTNIKI KOŠČKA TE SLAVE IN SAMOZAVESTI.

Lepo mi je živeti z Luko in Anžetom, Tino in Primožem in vsemi ostalimi.