Pipi je šel čez mejo. No, ja: želel je oditi čez mejo. Pa so ga na poti od domačega korita ustavili in mu povedali, da lahko pujsa samo doma. Doma mu nihče nič ne more, tam v prelepi njihovi, pujsanje take vrste ni dovoljeno. Pipi se je obrnil in odpujsal domov. Potem so ga doma vprašali, če ni dovolj pujsarij doma, če ni dovolj pujsasto doma in če ni pujsarjena dovolj doma in je rekel: "Šel sem samo preverit, če tudi tam pri njih lahko kaj popujsam. Pa so mi rekli, da ne in sem šel domov. Ali ni prav, da naš pujs preveri, kako je s pujsanjem tudi kje drugje?"

Melkijad je šel v h koritu. Oziroma so ga tja kar peljali . Tam je baje za pujse in vse mogoče pujsarije dobro poskrbljeno s pujsastimi dobrotami, da ti kar od rilca teče. Pa še vodo imaš v koritu, da si omočič pujsove čekane po garanju, ki ga pujs vedno zmore, da bi bilo vsem nam bolje. A mu kljub pujsovim oblinam ni bilo do pujsendviča in je pil vodo. Potem so drugi začeli s kritiko takega pujsarstva. In je pujs bil slabe volje: niti ni nič v rilec dal, le vodo je iz korita pil....pa za druge pujsaril ves dan, zdaj pa tole? Dvignil je rilec visoko kot on zna in mahljal z repom: "Kar pujs naredi, je vedno prav!" No, naslednji dan mu je krulilo v vampu (pa ne od pujsendviča...) in sej za vse kruleče pujsasto opravičil vsem, ki ne razumejo, kaj pujs vse dobrega naredi...ali požre....ali popije.

Prosim vas, da te "risanke" ali "zgodbice" ne pripovedujete otrokom, ker je za vse nas primerna le ob ogledu s skrbnikom....***

** skrbnik pa je v tem primeru šef obeh junakov in odgovoren, da pujsata sem in tja.....*