Mitraljez je kot partizan imel Tonček Dežman, narodni heroj. In po vojni je bil zmagovalec, zato so se o njem učili tudi v šoli....vsaj ob kaki proslavi. Jože Dežman je njegova žlahta, a je svoje zgodovinopisje usmeril v drugo plat zgodovine, ki jo pol stoletja in več niso pisali zmagovalci, o njej se je šepetalo.

Zdaj je Janez Janša postavil Jožeta za direktorja muzeja, ki se ukvarja z zgodovino. Ki jo vedno pišejo zmagovalci, o tem ni dvoma. In je zmagal zdaj Jože, ki tja odhaja iz Gorenjskega muzeja in s pedigrejem raziskovalca povojnih pobojev. Vso pravico ima, da je direktor, kajne?

Mene pa vse to samo prepričuje, da je skoraj vsaka poteza te vlade, tega kulturnega ministra, provokacija. Pa zakaj ne bi bilo tako še v muzeju kjer je po oceni "dežmanov" z zgodovino marsikaj narobe in verjetno je, da bo to treba popraviti, spremeniti !?

Tonček Dežman se je na pravi strani boril z mitraljezom, Jože Dežman je zdaj na pravi strani, da popravi, kar so "tončkidežmani" zagrešili oziroma to vsaj osvetli. Prav, zgodovinopisje je tako zanimiva veda, da zdaj vemo (skoraj) vse o povojnih pobojih pred tri četrt stoletja, ne vemo pa, kdo je preprodajal orožje iz vojne pred tridesetimi leti? Razlike torej glede zgodovine ni: eno jo delajo, eni pišejo...vmes in ob tem pa je treba imeti tudi njene razlagalce...

SAMO NEKAJ OSTAJA IN TO JE BISTVENO ZA VSE (NO, JA...): VOJNO PRED TRIČETRT STOLETJA SO DOBILI PARTIZANI KOT ZAVEZNIKI AMERIČANOV, RUSOV, ANGLEŽEV, (POL)FRANCOZOV IN TO SKUPAJ S SRBI, HRVATI....PROTI NEMCEM, ITALIJANOM IN NJHOVIM POMAGAČEM (NA PRIMER BELOGARDISTOM, DOMOBRANCEM V sLOVENIJI). TAKO PRAVI VES SVET IN ZATO TUDI NAPAKE ZMAGOVALCEV VKLJUČNO S PISANJEM ZGODOVINE PO NJIHOVO IN POVOJNIMI POBOJI IPD. NE ODTEHTAJO TEGA, DA SO SLOVENIJO REŠILI PRED TUJCEM IN TISTIMI, KI SO JIM POMAGALI.

Zakaj je to treba pisati leta 2020, ko nove generacije vse to malo ali nič ne zanima? Zato, ker je napis pred muzejem najboljša ilustracija stanja, ki ga imamo. In imenovanje Jožeta Dežmana je samo še ena provokacija, da bi vsi mi bili sposobni znova sprejemati zgodovino, ki jo danes piše vladajoči šef vladajoče stranke in mu pri tem marsikdaj pomagajo tisti, ki so pred tri četrt stoletja bili na napačni strani.

Zgodovino se lahko spreminja. Ali poskuša spreminjati. Ampak, da bi poraženci postali zmagovalci, je mogoče samo v Sloveniji. Danes.