Tragika slovenskega praznika je morda v tem, da je bila v Ljubljani na Večni poti - v nemški lasti. Katera? Ja tista kjer je bila ustanovljena OF in osvobodilna fornta je podlaga današnjega praznika. V času demokracije in kapitalizma je ironično romala v last tistih proti katerim so se nekoč naši predniki uprli. S puško, da bo jasno.

Zgodovino pišejo zmagovalci vedno in povsod. Zato je ne pišejo tisti, ki tale prizor radi pozabijo ali ga opravičijo. Če bi namreč ravnali tako vsi mi, ne bi bilo priložnosti za 1991 in nov upor za lastno državo in jezik in ozemlje in...Bilo bi samo tole:

Kaj je torej upor? V mladosti so nas učili, da je bil to "brezmadežen projekt partije in partizanov", a brezmadežnost je že zdavnaj preteklost. Upor je bil čas osebnih tragedij in narodove tragedije. O tem pač ni dvoma. Brez tega pa - s to trditvijo me nekoč ne bo kot ni mnogih, ki so se strinjali - nas ne bi bilo več. Titov nekdanji in še edini živeči general mi je lani rekel, da so zanj najhujši tisti, ki bi zgodovino popravljali in seveda prikrojevali. Ni jih malo, sva se strinjala. V tem našem mestu najdemo političarko, ki si pravi tudi zgodovinarka. Takole razmišlja in piše:

Skozi moje življenje sem prišel do spoznanja, da je največje bogastvo upora iz 1941 ali 1991 v tem, da zmoreš takim kot je naša Kranjčanka (mimogrede: poslanec Zver je njen mož in volitve bodo kmalu in je treba malo opozoriti nanj, se mi zdi...) dopustiti, da se uprejo po svoje. Samo to je jamstvo, da se jutri ne bomo klanjali okupatorju katerekoli sile - ne dobesedno, ne kako drugače.

Gospa, ki takole razume zgodovino, ima do tega vso pravico. V tem je bistvo upora in v tem je bistvo zgornjih fotografij. UPOR JE LAHKO ŠE TAKO UMAZAN - A BO VEDNO UPOR. IZDAJA IMA LAHKO ŠE TAKO PLEMENITE NAMENE, A BO VEDNO IZDAJA. V TEM ŽIVLJENJU BOM VEDNO IN POVSOD NA STRANI UPORA.

Miran Šubic, vnuk partizana in zapornika iz Begunj

ps

DANES MI V MOJEM MESTU NEK URADNIČEK S PODPORO ŽUPANA ONEMOGOČA NOVINARSKO DELO. NE MORE PA GA ONEMOGOČITI, KER SEM SE UPRL. ČLOVEK MORA TO ISKRO IMETI V SEBI. IMAŠ ALI PA NIMAŠ. ENI POZDRAVIJO Z DESNICO OKUPATORJU LASTNE ZEMLJE IN BESEDE IN NARODA, DRUGI PA SE OPREMO. JAZ SE UPREM. ALI IMAM PRAV, NE VEM. VEM PA, DA JE UPOR STALNICA VEDNO IN POVSOD.