Kako se hitro človek sooči sam s sabo: kaj potrebujem? Koliko potrebujem? V času, ko sem zaprt doma, so taka vprašanja logična. Odgovori tudi. Zdrznemo se: ne potrebujemo toliko kot smo kupovali in nakupili. Niti količinsko, niti številčno....Virus bo pretresel svet tudi po tej plati: ameriški predsednik poudarja, da je treba delati....Res je, drugače ne bomo preživeli. Ampak: je treba delati orožje, bombe ipd.? Je treba več orožja ali več česa drugega? In še: je treba razdeliti bogastvo, ki ga ima v rokah peščica? Takole v izolaciji je vsem jasno, da smo nekam zašli.

Najboljši primer je nogomet. Ga imam rad, skoraj ni stadiona v Evropi kjer igrajo kakovosten nogomet, da ne bi bil tam. Moja stvar. Ampak: ko sem doživljal, da so ljudje plačevali 1000 evrov za eno samo vstopnico Barce in Reala ali, ko sem v Parizu videl sveženj evrov v roki lepo oblečenega gospoda, da kupi karto za finale Barcelona: Arsenal, mi je že bilo vse jasno. Imel sem srečo "od blizu" videti Mesija, Ronalda, nekoč celo Zica, Roberta Carlosa,Zidana in pogovarjal sem se z Riinusom Michelsom, Camachom, videl veliki Milan od znotraj ipd. Pomembno? Ne, nič več. Ker je zadeva šla v absurde in to ne samo v nogometu. Čas je za "reset", ne Fifin "respect": nogomet je v nogometnem biznisu enostavno izginil v plesu milijonov, milijard. Prav je, da se streznijo vsi, ki so to povzročili. In zato mi je res smešno gledati, kako zdaj pričakujejo neko pomoč od zunaj: ne, vsi smo to plačevali z vstopnicami in plačili za tv kartice ipd. Zdaj tega ne bomo zmogli, hoteli več. Ker je nogomet postal absurdno nedosegljiv za tiste, ki ga imajo najraje: običjane navijače. Nek igralec zasluži x milijnonov letno, neki trgovec z igralci x milijonov, trener x milijonov, navijač vse to plačuje - zasluži pa...

Virus bo spremenil marsikaj kar je bilo resnično potrebno spremeniti. In zato ne smemo pozabiti, da kriza vendarle pomeni streznitev: morda bom porabil manj, ker bom zaslužil manj. Tukaj bi me ekonomisti "zradirali" - to bi ustavilo svet, bi rekli. Ne, ni ga treba ustaviti, virus ga je že: če bi vprašali vse tiste, ki so umrli, bi nam bilo jasno. Če bi vprašali vse, ki se še borijo za življenje, bi nam bilo jasno.

Potrebe ljudi uničujejo vse nas, virus je samo sredstvo: ne zmoremo se več ustaviti in vprašati o tem, kaj potrebujemo. To je virus, ki ga bo tudi treba prej ali slej premagati, kajne?