Cvetna nedelja je za katoliko velik praznik. Zame je dejansko - cvetna. Na vrtu vse odganja in cveti, veverica pa vsako jutro pride na obisk. Ni v samoizolaciji in živali se vse manj bojijo ljudi. Premislek o tem pa je namenjen primerjavi. Žal vsi ljudje nimajo vrta kamor se lahko zatečejo in obenem ne kršijo pravil o virusu. Žal mnogi ljudje niso bili vse življenje zaprti med štiri stene toliko časa kot morajo zdaj prebivati v zaprtih prostorih. Žal mnogi ljudje samoto zdaj doživijo še hujšo, še bolj morečo.

To so posledice stanja, ki bo trajalo mesec ali dlje. Še včeraj se nam je zdelo vs, česar nam zdaj manjka, tako samoumevno. In cvetna nedelja je bila za mnoge eden od praznikov druženja. Prav zaradi tega je človek bitje, ki ni ustvarjeno za samoto. Pa slednja vsakomur kdaj močno paše, da se vanjo zateče. A če si vanjo prisiljen, je drugače. In seveda samota ni mišljena samo za eno osebo, sama je lahko tudi družina, ki ne more do sorodnikov, prijateljev.

Tisti, ki so in še podcenjujejo virus in njegove učinke in okoliščine, tega niso sposobni dojeti. Ponujajo razne teorije in izgovore - a dejansko je vse drugače. Prav je, da priznamo: marsikaj se je spremenilo tudi na bolje, ker se pač povezujemo med seboj na drug način in živimo morda za odtenek manj potrošniško.

Prej ali slej bomo to zopet približali prejšnjemu življenju in - pomislite - lahko obiskali Piran ali pa Bled. Bomo kaj bogatejši za spoznanja iz časa virusa ali bo to le nočna mora? Odvisno od tega, kako nam bodo ta čas priskutili tisti, ki v njem - uživajo. Ki jim je čas izrednih razmer pognal adrenalin po žilah in bi nas radi spremenili iz družbe (pretirane?) svobode v družbo (pretirane!!!) podložnosti. Slovenci nismo nikdar sprejemali trde roke pri ravnanju z nami in smo se uprli - z besedo ali orožjem ali obojim. Zato je zanimivo tudi to, da v času krize (ponovno...) spoznavamo oblast, oblastnike in njihove poskuse, da bi krizo prisvojili kot so osamosvojitev: vse je njihovo, vse odločajo, vse vedo - mi pa naj ubogamo, ker oni mislijo za nas!? Ne bo šlo, ne v Sloveniji, ne danes....