Slabo sem spal to noč, priznam. Bilo je pred več kot desetletjem, ko sem nazadnje prebedel noč zaradi nogometa. Ker sta me iz njega želela politično lustrirati Alenka Bratušek in Aleksander Čeferin. Branil sem sebe in Triglav, ostali smo v priborjeni prvi ligi. Zmaga na vsej črti.

Potem sem odšel iz nogometa, ker sem preroško napovedal, da Kranj še desetletje ne bo imel nove tribune, ker politika tako hoče. Bil sem prepričan, da sem svoje opravil, mnogi so bili veseli, ker me ni bilo več.

Nato sem postal kritičen z enim samim namenom: da ne uničijo bistva kluba. Ker Triglav nikdar ne bo Olimpija in Maribor in glede denarja, prvoligaške ekipe. Lahko pa dela z mladimi tako kot oni ali še bolje. In tako smo delali. Rezultati so dokumentirani. Ko sem dojel, kam vodi klub dvojec Fekonja&Brkić, nisem bil tiho. Videl sem v prihodnost, v srednjem veku so take zažigali na grmadah, ker so ljudje verjeli, da so čarovniki.

Prva liga članov morda bo, ampak to je vprašanje nogometne trgovine. V prvi ekipi Triglava je tri četrtine igralcev, ki jih je trgovska usmeritev pripeljala v Kranj. Sam sem zagovarjal lastne igralce, lastno kakovost - pa dokler pridemo. In smo bili prvoligaš. Ko prodaja dresov staršem in otrokov zamegli dejstvo, da si mladini otežil ali uničil nogometni razvoj, je vprašanje samo eno: kdo ima korist? Kdo daje v žep? Ti otroci že ne. Ti starši že ne, oni segajo v žep. Za nesmiselne "žure" kjer bo zopet zaslužek od prodaje tega ali onega. Vse priznanje: tudi to je potrebno, tudi to je del nogometa povsod. Ampak: kaj je najprej, kaj je bistvo, kaj je temelj?

Triglav sem kot direktor kluba proglasil za trmastega kar je gorenjska, slovenska lastnost. Novi vodilni so to prečrtali, je "smrdelo po Šubicu". In seveda ostali trmasti v svoji nesposobnosti dojemanja uničevanja razvoja. V soboto je to dobilo epilog. Ne zato, ker sem jaz tako zapisal, ker kritiziram počez in brez osnove - na to sem opozoril! Takrat, ko je bil čas. Ko so Triglav zapuščali trenerji&igralci zato, ker niso bili po volji nekomu, ki si je vzel oblast. Dvojec Fekonja&Brkić je dvojec najbolj odgovornih za sobotno demonstracijo, kaj danes žal moj klub je: TRGOVSKA DRUŠČINA LJUDI, KI KLUBU POSOJAJO DENAR IN GA TERJAJO NAZAJ, KI ZARAČUNAVAJO TEKMOVALNE DRESE OTROKOM, KI OMOGOČAJO NAROČANJE PIJAČE NA SEDEŽ NA TRIBUNI...

Nekoč so v Milanu (danes je postal zopet prvi klub sosednje države) vedeli za Triglav, danes o njem nočejo slišati niti v sosednji občini. To je posledica vodenja kluba in to je tisto, zaradi česar ne spim dobro. Verjamem, da so vodilni večinoma spali dobro. Ker eni pojma nimajo, kaj pomeni izpad kadetov in mladincev iz prvega kakovostnega razreda slovenskega nogometa, drugi pa se na to požvižgajo. Koliko jih to Triglavu privošči pa je tudi jasno: domala vsi.

SAM SEM TO POVEDAL IN NAPOVEDAL, A JE TO JALOVA TOLAŽBA. BILI SMO SKUPINA LJUDI, KI SMO TRIGLAV KOT ZGLEDNO ŠOLO RAZVOJA MLADIH NOGOMETAŠEV GRADILI LETA IN LETA. ZDAJ JE V KLUBU SKUPINA LJUDI, KI JE TO DOKONČNO UNIČILA.

Je zdaj jasno, zakaj spim slabo? In zakaj mi ni vseeno za otroke in starše in trenerje in....ki so vedno vsebina kluba? Zato, ker je zame bistvo nogometa vzgoja igralcev, ne prodaja dresov. Zato, ker sem usedlina časa, ki ga ni več. In ga v Kranju še dolgo ne bo.

Ker mi ni vseeno, vas s tem utrujam na Trmi. Če je ne bi bilo, ne bi nihče vedel, kam smo (iz)padli. Še ena zgodba mesta, ki tone v povprečju. Večji in boljši so avtomobili, večje in dražje so hiše, bolj kraljuje duhovna revščina.

NOGOMET JE ZATO TAKO PRILJUBLJEN, KER MED VSEMI ŠPORTI NAJBOLJE PRESLIKA NAŠA ŽIVLJENJA. V NJIH SI ŽELIMO, DA ŠIBKEJŠI PREMAGA MOČNEJŠEGA, REVNEJŠI BOGATAŠA. TO SE DOGAJA NA NOGOMETNIH IGRIŠČIH. RESDA VSE BOLJ REDKO, A SE. NA NA NOGOMETNIH IGRIŠČIH DOŽIVIŠ TUDI, DA JE NEDELO KAZNOVANO S PORAZOM. RAZEN V KRANJU KJER JE NOGOMET OTROKOM IN NAVIJAČEM (TEH SPLOH NI VEČ NA TEKME) UGRABILA SKUPINA, KI IMA ROKE NA KLUBSKI BLAGAJNI. ZANJE JE TO DOVOLJ, ZAME PA NE.

Vem, da bom še slabo spal. A tiho ne bom.

Miran Šubic, Triglavan