Ste spremljali, ko so zagovorniki pravic živali "napadli" nič hudečega kmeta, ki je kriv, da redi živali za zakol. In je kriv tudi, da od tega živi. In mi smo krivi, ker jemo meso ipd. Voltaire je o omejevanju svobode (govora) znal zapisati kako večno trditev, a živali pač samo mukajo in cvilijo. Ljudje pa si upajo več: pravica živali v hlevu je nad pravico kmeta, da živi od - priznamo - trpljenja živali. Logično, za pravico gre.

Zdaj bo kmet vsiljivce tožil, ker so mu (sami trdijo: izbor je bil naključen) vdrli na njegovo dvorišče, v njegov hlev, v njegovo zasebnost, v njegov način življenja in v njegovo preživetje. Bi bil kmet bolj srečen, če bi mu protestniki zagotovili lep dohodek, že izpusti živali in na svojem domu sprejema protestnike? Ne, ne bi bil. Ker pač dela tisto kar delajo kmetje. In ima živali rad! Kajti kmet ima rad prašiča, a ga februarja ali kadarkoli - zakolje. Skregano z logiko?

Če se vam ob napadu lepo govorečih, študiranih, lepo enotno oblečenih protestnikov v prid pravic živali, kmet ni zasmilil, nič hudega. Tudi njim se ni, ker se jim pač smilijo živali in njihove pravice so branili tako, da so poteptali kmetovo pravico, da dela in živi. Resda za koga tudi neetično, a zakonito, legalno in legitimno. Če bi protestniki protestirali na svojih dvoriščih, na svojih domovih, v svojih dnevnih sobah, bi jim morda pritrdil: o pravicah živali ljudje ne smemo molčati, protestniki imajo prav. A tja ne bi bilo novinarjev, kamer, tam ni hleva in kravic in pujsa.

Tam je bil samo kmet. Brez pravice, da bi na svoji lastni zemlji bil svoj (in kravam) gospod. Pa vam bo vsak Slovenec zatrdil, da se je vredno za take cilje boriti: da smo gospodarji doma. Razen, če smo v vlogi tlačitelja pravic živali - potem k nam domov lahko pridejo protestniki, ki so nas "naključno izbrali".

Želim si, da so za to početje kaznovani kot piše v tisti knjigi, ki naj bi vsebovala tudi pravice živali. Tragično je, da se je meni ob vseh krivicah, ki jih doživljajo živali, zasmilil človek, ki mu je pravice kratila gruča, ki se bori za pravice....