Američan bo nastopal za Slovenijo v košarki! Potem, ko nam je eden pomagal osvojiti evropski (!) naslov s prihodom z one strani oceana, bomo zdaj "naturalizirali" še enega. Pa rusko biatlkonko, da bomo globalno enakovredni proti in z velesilama. Recept ni naš, uporaba pa malce sramežljiva: se še spomnite temnopoltega vratarja v hokeju izpred davnih časov, to še zdaleč ni vse: Slovenija kupuje v vseh športih od šaha navzdol in navzgor...dajemo državljanstvo za to, da bi bili uspešni v športih kjer ne vzgojimo naših asov ali pa jih ne znamo spodbuditi, plačati, uveljaviti....Lažje je kupiti "narejen izdelek" pod koši ali kjerkoli!

Zgled je dala politika, torej ni kaj komu očitati: neka strančica neke predsednice nima v Sloveniji kandidata za ministra pa ga "uvoz" (dejansko: jo uvozi) iz sosednje države. Ekspresno dobi državljanstvo in mnogi se pridušajo, da se bo odlično borila za slovenske interese in koristi - kot pod koši košarkarji, ki ne znajo besedice slovensko in tako dalje. Biatlonec je prinesel našemu športu kolajne, "odkupili" smo ga od južnih sosedov, zakaj ne bi ministrice z dvojnim državljanstvom: v Sloveniji bo plača, v Avstriji pokojnina. V kateri ulici in hiši ima stalno bivališče?

Ksenofobnost Slovenk in Slovencev je odgovor tistih, ki ne razumejo bistva: vsak tak nakup nas kaže v najbolj točni podobi. Pristali smo na svet kjer je denar vladar, kjer kupiš vse in vsakogar. Saj smo to hoteli: demokracijo+kapitalizem ! In zdaj to imamo in tudi sami v trgovini kupimo česar nimamo.

Dobrodošlico izrekam vsakomur, ki pride živet k nam. Pozdravljam strpnost med ljudmi. Zavračam pa trgovino z ljudmi v obliki "višjih interesov". Političarka si za svojo prijateljico omisli ministrski stolček, ker se ji je poskus z domačimi ljudmi ponesrečil, novih pa nima. Od tu naprej in nazaj kriterijev ni več: naše mlade učimo, da jim uspeh prinašata talent in trdo delo, nato gremo v "šoping", ker ta floskula ne deluje oziroma je zanjo treba - garati.

Kaj so storili Američani, ko so želeli dodatno kakovost? Kupili so košarkarja iz Slovenije. Torej?