Nada Mihajlovič je kranjska podžupanja, ki bo šla v zgodovino vsaj po enem: kako je nogometašem zaželela novo tribuno, ki jo je nekaj dni prej (s svojimi koalicijskimi političnimi brati) pospravila pod preprogo za nekaj let! In če bognedaj Triglav ostane v prvi ligi, bo pogoj za igranje pod reflektorji prišel na dan in potem bomo šli v drugo ligo tako ali tako! A zgodovinske vloge si očitno podžupanja želi še pri enem projektu: novi Športni zvezi Kranj. A zveza je tudi naveza, ker naj bi v njej - tako je bilo celo predlagano na okrogli mizi - tako ali tako imel kakšno vlogo njen brat Dušan. Ki že sedi v svetu zavoda za šport. Kako ne bi: predstavlja klub z enim (1) tekmovalcem. Pa to ni nič narobe, naveze so bile in bodo. Veseli smo bili, da je bil predsednik Triglava tudi podžupan Kranja, a kljub iskanju grehov mu tu niso mogli do živega - bil je pač podžupan za vse.

In če želiš športnike v Kranju skregati, jih skušaj "organizirati"! Tako, da bodo skupaj Klub ljubiteljev nogometa z 20 igralci in Triglav s 420 igralci. Kaj imata skupnega? Nogomet in le še malo kaj. Pa niso nasprotja le v panogah, gre tudi za vse večji prepad med "rekreacijo" in tistimi, ki si želijo odmevnih rezultatov. Tekmovalni šport ni domena občine, še manj Športne zveze. Pred leti sem bil eden tistih, ki je želel zvezo klubov z imenom Triglav, a sem preprosto obupal ob soočenju mnenj z ljudmi, ki so v kranjskem športu od paleolitika naprej (z mano vred). Ampak jaz sem zmogel vsaj oditi, razni Javorniki in Hvastiji in podobni pa bodo lajnali iste pesmi vnedogled. Pa je zadeva - vsaj zame - preprosta in jasna: določiti je treba maksimalno 10 športnih panog, ki bodo deležne spodbude na več ravneh: pri trenerjih, pri objektih in pri delu z mladimi - tu se lahko izkaže gospa Mihajlovič! In kje še? Pri skupnem športnem ali promocijskem skladu, ki naj združi politiko+gospodarstvo+medije, da bo šport dobil zagon.

Kako to zgleda v praksi? Vsak od desetih klubov ima najmanj dva profesionalna trenerja mladih. Vsak od desetih klubov ima absolutno prednost pri mestnih objektih. Vsak od klubov dobi sredstva za štipendiste: košarka(8)+nogomet(15)+vaterpolo(9)+ odbojka(9) + smučarji (skoki, alpinci, tekači) (15)+atleti(10)+plavalci(10)+kolesarji (5) = 80 štipendistov za osem klubov in panog, še 20 štipendij prejme ženski šport in panoge, ki se morda še uvrstijo zraven. In to je 100 štipendistov x 1000 evrov brutto x 12 mesecev = 1 200 000 evrov. Razdelitev ? Finančni sektor tretjino (banke ipd.), velika podjetja tretjino, ostali tretjino. In vsak klub ima zagotovljeno osnovo za življenje in preživetje.

Iluzija? Verjetno. Tako kot nova Športna zveza. Kjer se bo Rorbert Kranjec dogovarjal s podvodnim hokejistom, kako bosta delila sredstva. Kjer bo bejzbol z enim klubom enak nogometu in tako dalje.Ne, ne treba bo h konkretnim številkam, konkretnim dejanjem, konkretnim ukrepom. Da bi jih zmogla občina, ki zmore v treh dneh izplačati 600 000 evrov poravnave, ne dvomim!?