Ko smo pred leti zastavili delo v (takrat še ne po imenu) NOGA, sem šel mnogim na živce. Preprosto zato, ker je za Triglav bilo nujno "osvojiti Gorenjsko". Jasno, da je bilo za vaške mogotce to prehido: kaj pa je Triglav in kaj Šubic, da so tp upa ? Jasno in glasno smo namreč rekli (sodelavci so to sprejeli bolj ali manj energično, novačiti igralce pač ne zna in zmore vsak): vsi najboljši v Triglav. Ko sem se (zopet ne sam, a vsaj ime je moje kot tudi NOGA...) spomnil, da lahko sistem deluje javno, je nastala Futura.

Vmes je odmevno prestopil Urke v Milan, da bi zdaj igral za hrvaško Rijeko. Simbolika? Jasno: v Milanu vsak ne uspe takoj (a je Milan zopet vzel nazaj Merkla, ki je pri mladih igral z Urošem), v nogometu pa prej ali slej pride na dan resnica, koliko zmoreš. Urke je zame največji nogometni talent kar sem jih videl. Zdaj je na vrsti, da pokaže, ali ga zna umestiti v kruti sodobni nogomet. Med tem Triglavane vabijo tudi drugi. Če Manchester City koga povabi na obisk, ni treba omedleti - ampak vratar Sorčan je tipični primer nagrade za talent+pridnost+bistro glavo. Ko smo ga vabili v Futuro in kasneje v Triglav, so bili marsikje skeptični, a dovolj ga je bilo videti enkrat in bilo ti je jasno, da lahko uspe.

Ko sem bil v Barceloni, mi je Xavier Guarte Serrano (press Barca) razložil, da njihovega vadbenega centra za mlade (povsem nov kamp, naslednik La Masie) ne razkazujejo. Povedo, kaj pomeni in kako deluje, a nič več. In zato ni sledil moji želji po obisku (takih želja je na tisoče z vsega sveta). Barcelona je na El Clasicu zopet pokazala moštvo, narejeno doma, proti moštvu, kupljenemu od vsepovsod. Zato je skoraj nemogoče pričakovati, da bo kdo od Triglavovih talentov tudi "na piki" slovite Barce, ki svoje nogometaše vzgaja in trenira. Kultura igre in osebna kultura. V Barci združena pojma in odklonov je malo. Zato Ibra preprosto ni mogel enega področja nadomestiti z drugim.

V čem je kruta resnica? Če bi v Kranju in na Gorenjsjkem razumeli, kaj pomeni, da so Triglavovi mladi nogometaši povabljeni v največje klube, bi NOGA še bolj podprli. Ker tega ne razumejo, nogometni poslovodja gorenjskega nogometa Blaž Vidmar ne da več ur tem fantom na umetni travi ampak tam brcajo čisto drugi. In kranjska športna (če gre za lastno družino) podžupanja ne najde fičnike za šotor kjer bi pozimi igrali tisti, ki jih morda hoče ves svet?! Zato si je treba zapomniti, kaj smo vzgojili v gorenjskem nogometu in kdo je pri tem pomagal. In kdo škodil.